21 .Festival “Pozorište bez granica” od 23.08-28.08. u Narodnom pozorištu Tuzla


U organizaciji Draft Teatra Tuzla u Narodnom pozorištu Tuzla održati će se Međunarodni festival pozorišta sa područja Balkana „Pozorište bez granica 2021“. Tim povodom je održana press konferencija u Ljetnoj bašti Queen u TC Pasaž, na kojoj je najavljen ovaj događaj.


Prema riječima direktora Draft Teatra Tuzla, Dragana Tešića, ovo je jedan od najstarijih festivala u Tuzlanskom kantonu i ove godine obilježava Draft Teatar obilježava 30 godina rada.
Ove godine 21. Festival  Pozorište bez granica se održava u okviru manifestcije Ljeta u Tuzli i u vrijeme pandemije, pa se nadamo da će se na ovaj način relaksirati tuzlanska publika.


Zbog sadašnje situacije izazvane pandemijom, Festival je posvećen žanru komedije, crnog humora i parodije u okviru kojeg će biti odigrano šest predstava pozorišta iz BiH, Hrvatske , Makedonije i Srbije, a sve predstave će biti održane u Narodnom pozorištu Tuzla u 19:30 sati.


Ovogodišnji festival će otvoriti predstava „Đe sam ja tu“, komedija „Draft Teatra“,  a riječ je o predstavi koja je adaptacija napisana u doba renesanse, nepoznatog autora, koja govori o lažnom prijateljstvu  i lažnim ljubavima sa malo smjeha i relaksacije. Ovo je priča slična sa zbivanjima ne samo u Bosni, nego na cijelom Balkanu zbog aktuelnosti, jer je priča jedan ljubavni četverokut, gdje svako svakog vara, laže, otima i lažno se kune, ističe Dragan Tešić , direktor festivala „Pozorište bez granica 2021.


– U utorak na repertoaru je glumački ansambl iz Srbije, predstava pod nazivom „Ne očajavajte nikad“, u srijedu makedonska predstava „Umri muški“, u četvrtak iz Zagreba, albansko-hrvatskog teatra  „Tri mozga na prodaju“, a u petak ponovo makedonska predstava „Erotica“ teatra Zlaten Elec, Skoplje, Makedonija. Posljednjeg  dana festivala u subotu 28. avgusta bit će odigrana predstava za djecu u 12 sati ispred Narodnog pozorišta Tuzla, a sve predstave su besplatne- naglašava direktor Tešić.


  Duška REBIĆ