11.Tuzla Film Festival otvara film“Švedsko srce moje majke“ reditelja Adisa Bakrača u BKC-u TK

Grad Tuzla ponovo je postao prepoznatljiv po gradu filma jer se film ponovo vratio u Grad Tuzlu.
Tuzla Film Festival ponovo nastavlja sa radom od 21.do 25 oktobra 2022.uz bogat program uz veliki broj filmova, a Festival će otvoriti film „Švedsko srce moje majke“ reditelja Adisa Bakrača, najavljeno je na press konferenciji koja je održana ovim povodom.
Prema riječima direktora Tuzla Film Festivala, Borisa Balte , na svečanoj ceremoniji će biti dodijeljeno nekoliko značajnih priznanja, među kojima i Vila Tuzla Film Festivala Veljku Bulajiću za doprinos razvoju južnoslavenske kinematografije, koji neće prisustvovati ove godine zbog bolesti, ali se zahvalio ovom prilikom. Kako ističe direktor TFF, Balta, ove godine za festival je pristiglo 650 filmova svih žanrova, a tokom pet dana, publika će u Narodnom pozorištu imati priliku da pogleda najbolje filmove sa južnoslavenskog prostora. Publici će biti prikazani veliki filmski hitovi, kafe i druženje sa glumcima i rediteljima.Ovom prilkom će biće prikazani filmovi: Švedsko srce moje majke, Leto kada sam naučla da letim, Punim plućima, Balada, As Far AS T Can Walk, Praznik praznine i Bitka na Neretvi.                                  Imati ćemo kratke igrane, dokumentarne, igrane animirane i druge igrane filmove.Ove godine će dugi igrani filmovi će biti prikazani u BKC-u i Narodnom pozorištu, dok će filmovi iz kategorije animirani, kratki igrani, dokumentatnih future genertion short films publika moći pogledati na online platformi www.tuzlafilmfestival.com. , pojasnio je Balta.
Selektor Dokumentarnih filmova, prof. Srđan Vukadinović ističe, da će ove godine u Kinu Kaleidoskop od 22 -24 oktobra biti održan Međunarodni festival dokumentarnog filma (revilitiziran) , a nekada je u vrijeme bivše Jugslavije festival dokumentarnog filma okupljao velika imena iz filmskog svijeta.
Zbog ratnih dejstava i bolesti pandemije festival je prekunut poslije 23 izdanja, ali je ponovo revalitiziran u organizaciji Human, Magic  Factory i Eventus.Kao što je bilo ranije najbolji filmovi će biti nagrađeni Statuom, „Rudar“. Od 22-24 oktobra biće održana projekcija filmova : Posljedni glasovi(Goran Đukanović), Skroz Sarajevo (Nenad Đurić) , Slike iz života bh Filma( Mustafa Mustafić), Svjetla Sarajeva(Srđan Perkić) i Foxy Head Damir(Damir Pirić), istakao je prof Vukadinović..
Uz prisjećanje na tuzlanske festivale dokumentarnog filma, Voditelj Zavičajne zbirke NUB „Derviš Sušić“ Tuzla ,Sabina Babajić koja se prisjetila objavljivanja o dokumentarnom filmu u mnogim listovima cijele bivše Jugoslavije, ali je izlazio i Bilten uz ovaj festival dokumentarnog filma, koji je izlazio uz festival kao dokumenat za sva vremena . U okviru ovog 11.Tuzla Film Festivala priredila je izložbu o dokumentarnom filmu u prostoru NUB „Derviš Sušić „ Tuzla koja se otvara u petak u 18 sati, da se pogleda.
Duška REBIĆ