11.Međunarodni sajam poduzetništva i obrta u Gračanici ispunio sva očekivanja organizatora i učesnika

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, u Gračanici je održana tradicionalna sajamska manifestacija „Grapos-Expo“, koja je privukla više od 300 izlagača

 

Gračanica, kao primjer uspješne poduzetničke sredine, ove godine, nakon dvogodišnje pauze, ponovno je bila domaćin tradicionalne sajamske manifestacije poduzetništva i obrta GRAPOS-expo 2022. Organizacija je pozitivno ocijenjena od strane više od 300 izlagača koji su predstavili proizvode i usluge, ali i sklopili brojne saradnje sa drugim kompanijama.

Vraćamo se još jači i spremniji da ostvarujemo nove i jačamo postojeće veze. Različite prezentacije i panele smo ubacili u programski sadržaj našeg sajma s ciljem da biznise prilagodimo novonastaloj situaciji. Raduje nas dolazak naših prijatelja iz Turske, Njemačke, Češke, Srbije, Austrije, Hrvatske i BiH, kazao je Nedžad Nuhanović, direktor Međunarodnog sajma Grapos–Expo.

Gradonačelnik Nusret Helić, podsjetio je da je Gračanica „čaršija od posla“ što su pokazali i u tom, za privredu, teškom periodu. Njihova gradska uprava je, kako je kazao,  među prvima u Bosni i Hercegovini koja je u jeku pandemije koronavirusa podržala obrtnike sa milion konvertibilnih maraka.

Međunarodni sajam poduzetništva i obrta „Grapos-expo“ 2022. se vratio. Nije bilo lako. 300 izlagača nije malo ali bit ću slobodan reći da uvijek može bolje i naš je zadatak da svake godine privučemo nove izlagače, nove investitore i da pružimo svu potrebnu pomoć u ostvarivanju novih kontakata kako poduzetnika tako i drugih partnera. Pandemija je uzrokovala nemogućnost održavanja sajma dvije godine, a i ove godine smo relativno kasno odlučili održati sajam kako bismo se otrgli od tereta pandemije i konačno dali građanima što osebujniji program. Pokazali smo da se može nastaviti tamo gdje smo stali 2020.-2021. godine. Radom se može pobijediti svaka kriza. U Gračanici želimo jačati privredne veze, a sajmovi su prilika za saradnju.

 

Radom se može pobijediti svaka kriza. U Gračanici želimo jačati privredne veze, a sajmovi su prilika za saradnju, kazao je Helić.

Zadovoljstvo ponovnog održavanja i učešća na ovom sajmu iskazao je i Darko Stanković iz Hrvatske obrtničke komore.

-Imamo 52 izlagača i predstavljanje 19 tradicionalnih obrta iz nekoliko naših županija, kazao je Stanković i dodao da je Grapos – Expo njihovo nezaobilazno mjesto izlaganja.

Prema riječima premijera Irfana Haliagića, sajam Grapos – Expo je zaštitini znak Gračanice i svakako da će Vlada Tuzlanskog kantona kao jedno od opredjeljenja uvijek imati podršku privredi i obrtništvu.

Cilj sajma se poklapa sa vizijom Vlade TK-a koja se ogleda u podršci obrtima i maloj privredi. Želimo ostvariti još snažniji privredni razvoj, a ovakvi sajmovi su izvrsna prilika za prezentaciju i jačanje poslovnih veza, rekao je premijer  Halilagić.

Sajam je otvorio Amir Zukić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

                   Okrugli stol na temu „majstorskog ispita“

U okviru sajma u Gračanici je održan okrugli sto na temu „Realizacija majstorskog ispita na osnovu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima FBiH” u organizaciji Obrtničke komore Tuzlanskog kantona.

U uvodnom dijelu učesnicima se pored federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića, ministra obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmeda Omerovića, predsjednika odbora za gospodarstvo, međunarodnu saradnju i sajmove i člana Predsjedništva Hrvatske obrtničke komore Darka Stankovića te predsjednika Obrtničke komore FBiH Željka Babića, obratio i ministar privrede Tuzlanskog kantona Edin Duraković.

Tom prilikom je naglašena važnost uspješnog pokretanja provedbe majstorskog ispita kako za obrtništvo tako i za obrazovanje te značaj saradnje federalnih i kantonalnih resornih ministarstava, obrtničkih komora i obrazovnih ustanova.

Glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Mirela Lekić primjerima dobre prakse provedbe majstorskog ispita u Republici Hrvatskoj pružila je smjernice za dalji rad kada je u pitanju realizacija majstorskog ispita na području kantona i FBiH.

Nakon konstruktivne diskusije doneseni su zaključci i preporuke koje se odnose na pokretanje realizacije majstorskog ispita na području kantona i FBiH, nastavak saradnje aktera učesnika na pripremi i realizaciji majstorskog ispita kao i saradnje sa srednjim stručnim školama, izradu plana i programa za što veći broj zanimanja, analiza i usvajanje dobre prakse provedbe majstorskog ispita u Hrvatskoj te sticanja znanja i vještina za samostalno vođenje poslovanja i kompetencija potrebnih za obučavanje drugih lica u zanatskoj djelatnosti.

                           Prvi gračanički gastro festival

 

Po prvi put u Gračanici je održan Gastro festival na kojem je predstavljen veliki broj autohtonih bosanskohercegovačkih jela. Ovo je bila sjajna prilika da se oživi duh tradicije kroz jela koja su nekada pravile naše nane. Organizator ovog događaja je Turistička zajednica grada Gračanica, Grad Gračanica te Udruženja žena. U  okviru festivala održano je takmičenje za najbolji bosanski lonac i hurmašicu.

-Moram istaknuti veliko zadovoljstvo što smo uspjeli u namjeri da organizujemo gastro festival tradicionalne bosanske hrane. Ovom prilikom se zahvaljujem gradonačeloniku Nusretu Heliću na podršci, ali i vrijednim ženama Udruženja žena sa području našeg grada, kao i ženama iz Doboj Istoka koje su ovdje s nama, istakao je Edin Ibrišević, direktor Turističke zajednice Grada Gračanica.

Festival je otvorio gradonačelnik Gračanice Nusret Helić.

Malo je općina i gradova u Bosni i Hercegovini koji se mogu pohvaliti ovolikim brojem aktivnih žena. Svake godine one u centru grada organiziraju Zimski festival, učestvuju na svim takmičenjima u okolini te, nerijetko, pobjeđuju. Zaista se divim ovim našim divnim ženama na svemu, od organizacije, dobre hrane, vrednoće i njih treba uvijek podržavati, rekao je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić.

Udruženja žena Gračanica predstavile su više od 50 tradicionalnih jela, a održan je i takmičarski dio gdje su u kategoriji bosanski lonac pobjedu odnijele žene iz Udruženja „Ruža“ Donja Lohinja, dok su Udruženja žena „Plodovi zemlje“ iz Lukavice i „Gračaničko keranje“ zauzele drugo i treće mjesto.

U kategoriji najbolje hurmašice najbolje su bile žene iz Udruženja građana „Izvor“ Škahovica, zatim „Miričanke“ iz Miričine te Udruženje „Bosna-art“ iz Stjepan Polja.

                                                                                                                      M.Biščić-Delmanović