Znate li zašto su avioni bijele boje?

Većina aviona je obojena u bijelu boju, a za to postoji nekoliko važnih razloga.

Prema informacijama Međunarodne asocijacije za zračni transport (IATA), tokom prošle godine je obavljeno 3,77 milijardi letova. Ove brojke pokazuju da je broj letova udvostručen u odnosu na period prije 12 godina te da iznosi polovinu od svjetske populacije.

Kako bi ispunili rastuću potražnju, proizvođači aviona su napravili veće letjelice poput dvospratnog Airbusa A380 i Boeinga 787 Dreamliner. Većina aviona su bijele boje, a mnogi ne znaju zbog čega.

Baš kao što je slučaj s bijelim majicama, bijela boja ima termalnu prednost koja se koristi i za avione. Bijela boja reflektuje sunčevu svjetlost i gotovo svu svjetlost koja pada na njega, dok druge boje absorbuju određenu količinu svjetlosti. Bijela boja sprečava pregrijavanje aviona, a zbog nje se on i lakše hladi nakon leta.

Postoje i sigurnosni razlozi, jer je na bijelim avionima lako uočiti pukotine i udubljenja. Bijela boja je korisna jer se lako uočavaju korozija i curenja.

Također, bijela boja je bolja i vizuelno, jer se može uočiti i u vodi u slučaju nesreća. Vremenom tamnije boje izblijede zbog atmosferskih uslova.