Znate li da postoji najgore vrijeme za ispijanje kafe: Evo kada je ne biste trebali piti

Kafa bi jednostavno mogla biti jedno od najcjenjenijih napitaka moderne ere – i to s dobrim razlogom.

Nutricionistica Sharon Katzman ukazuje na nova istraživanja koja sugeriraju da bi kafa čak mogla biti od pomoći protiv demencije. Ali uz tolike prednosti, postoji li ikakva okolnost u kojoj bi kafa zapravo mogla učiniti više štete nego koristi?

Stručnjaci su otkrili koje je najgore vrijeme za ispijanje kafe.

 

Kafa nakon 12 sati

 

Podne je oznaka koju Katzman koristi za svoje klijente – kafa nakon 12 sati može ozbiljno da ometa vaš raspored spavanja.

Jedan od načina da zaobiđete ovaj problem, jeste da pokušate da svoju vruću kafu zamijenite hladnom.

“Hladna kafa obično ima veći broj kofeina od vruće kafe”, kaže Ella Davar, RD, CDN.

Dakle, hladni napitak u 11:30 ujutro može da vas održi dovoljno dugo da odustanete od popodnevne šolje, dok je manja vjerovatnoća da će vas šolja tople kafe držati tokom dana.

 

Kafa na prazan želdac

Ako pijete kafu ujutru, prije nego što ste jeli, ona vam može izazvati nelagodu jer je kisela. Katzman također smatra da je nivo kiselosti potencijalno problematičan za ljude sa žgaravicom, refluksom, probavnim problemima, pa čak i samo uznemirenim želucem.

Ali postoje načini da izbjegnete bolove u stomaku. Preporučuje kupovinu organski uzgojenih zrna bez GMO – koja imaju najmanju količinu toksina i najveći sadržaj antioksidansa – i uzimanje kafe s nekom vrstom mlijeka kako biste smanjili razinu kiselosti.

Za one od vas koji žude za kafom ujutru, napominje da hladna kafa ima tendenciju da bude manje gorka i kisela od obične kafe.

 

Kada vam je nivo holesterola visok

Ako se borite sa visokim holesterolom, ne morate da izbacite kafu iz svog života. Ali, savjetuje Katzman, možda biste trebali razmisliti o tome kako ga pijete.

Dok se pokazalo da većina filtrirane kafe ima neutralan učinak na nivo lipida, nefiltrirana ili francusko prešana kafa zapravo može povećati LDL “loš” holesterol. Dakle, ako su vaši nivoi LDL-a visoki, razmislite o kafi s papirnim filterom kako biste izbjegli njihov porast