Želite dugu kosu? Evo kako da podstaknite njen rast

Rast kose odvija se prirodno, ali postoje mnoge stvari kojima sami usporavamo taj postupak.

Ako vam kosa ne opada u zabrinjavajućoj količini, a želite da podstaknete njen rast, obratite pažnju na ovih pet stvari:

1. Dobra ishrana

Za rast kose nužni su gvožđe, cink, proteini i vitamin B! Ako ih nema dovoljno u vašoj ishrani, velika je vjerovatnoća da vam je kosa slaba. Zeleno povrće, riba, meso… to su namirnice koje će i te kako pomoći rastu vaše kose.

2. Dodaci ishrani

Vitamin B poznat je po tome što ubrzava rast kose i noktiju. Možete nabaviti kapsule s vitaminom B ili piti hmelj koji ga je prepun.

3. Piling tjemena

Za zdrav rast kose izuzetno je važno zdravo tjeme. Ako je “začepljeno” masnim slojem, ostacima kozmetičkih proizvoda ili ljuskicama, kosa će sporije rasti. Zato je dobro jednom sedmično napraviti piling tjemena.

4. Masaža tjemena

Dobra cirkulacija važna je za rast kose, pa je odlična ideja da nekoliko puta sedmično izmasirate tjeme. Sjećate se kako to rade frizerke pri pranju kose? Dok gledate omiljenu seriju, prstima izmasirajte cijelo tjeme na nekoliko minuta kako biste podstakli cirkulaciju.

5. Prestanite da nosite kosu u punđi i repu

Ako vam je kosa stalno čvrsto zavezana u rep ili punđu, dolazi do dva problema. Dio kose na kojem vežete rep postaje slab i puca, a uz to konstantno zatežete kosu na tjemenu.

(Novosti.rs)