Zbor u Gornjoj Tuzli: Takse za GiPS, gradski red vožnje i električni busevi

Sinoć održan zbor građana u Gornjoj Tuzli koji je organizovao Front slobode najbolje je pokazao zašto su zborovi kao oblik direktne demokracije važni i kako zborovi mogu pomoći u rješavanju problema. Do rješenja problema je mnogo lakše doći kada postoji komunikacija građana, eksperata i vlasti.

Tema zbora bio je linijski autobuski prijevoz kojim su građani Gornje Tuzle izrazito nezadovoljni. Građani su ogorčeni na cijene karata i neusklađenost linija sa njihovim realnim potrebama. Istakli su kako je karta skuplja za nekoliko kilometara od Gornje Tuzla do Simin Hana nego od Simin Hana do Siporeksa.

Prema tvrdnjama građana, Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla (GiPS) koji je privatno preduzeće naplaćuje cijenu od gotovo 1 KM po kilometru na relaciji Gornja Tuzla- Simin Han, a za višečlane porodice koje putuju na posao i šalju djecu u školu u Tuzlu, mjesečne karte koštaju po nekoliko stotina maraka. Samo jedan odlazak do Tuzle i nazad košta 9 KM. Kako je jedan građanin istakao, isplativije mu je iznajmiti stan u Tuzli za svoju porodicu nego svaki mjesec plaćati mjesečne karte.

Ekspertica za ekologiju dr.sc. Džemila Agić istakla je kako svrha javnog gradskog prijevoza ne može biti profit, već da se radi o socijalnim cijenama karata koje su poticaj građanima da koriste buseve. Time se smanjuje zagušenje prometa, smanjuje zagađenje zraka i postiže veća mobilnost ljudi jer bi trebalo biti neprihvatljivo da neko ne može otići na posao, u školu, doktoru, na trening ili u pozorište zbog preskupog javnog prijevoza.

Viđenje ovog problema ispred gradske uprave Tuzla predstavio je dr.sc. Miralem Mulać, šef Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica. Istakao je kako je jedan od najvećih prioriteta gradske uprave ponovno formiranje gradskog prijevoza u vlasništvu grada kao javnog preduzeća te kako je GIPS 2000. godine prodala kantonalna Agencija za privatizaciju bez odobrenja tadašnje Općine Tuzla.

Mulać ističe kako se razmišlja o mnogim putevima, ali da je cilj gradske uprave jasan- ponovno formiranje gradskog javnog preduzeća koje bi obezbijedilo jeftin i pouzdan prijevoz za cijelo područje Tuzle, uključujući i visinske zone. U toku je izrada naučne studije o javnom prijevozu, a gradska uprava je u kontaktu sa mnogim regionalnim gradovima i proučava njihova iskustva. Razmišlja se o nabavci električnih autobusa i početku rješavanja ovog problema tako što bi dok se ne formira novo javno preduzeće prijevoz moglo obavljati i JP Saobraćaj i komunikacije koje već postoji.
Nakon kraćih izlaganja uslijedila je diskusija s građanima na temu kako gradska uprava može odmah pomoći dok se ne postigne trajno rješenje. Građani su iznijeli mnoge prijedloge o kojima se diskutovalo. Prije svega, prisutni su se većinski složili da direktne subvencije nisu rješenje jer bi to značilo prelijevanje javnog novca iz budžeta u privatno preduzeće što bi vrlo lako moglo biti kazneno djelo. Mulać je naglasio da grad razmišlja o javnom pozivu za subvencioniranje karata prije svega učenicima i studentima direktno, pa da bi to možda mogao biti način za privremeno rješavanje ovog problema.

Građani su predložili da grad propiše red vožnje koji bi prijevoznik morao poštovati ako želi voziti na toj liniji. Isto tako, građani su istakli da su autobuske stanice i dio cesta u vlasništvu grada te da grad ima mogućnosti opteretiti GiPS taksama za korištenje ovih stajališta i prometnica, a zatim novac usmjeriti na subvencije za karte i tako pojeftiniti prijevoz.
Zbor je zaključen dogovorom kako će gradska uprava pravno ispitati prijedloge građana koje je gospodin Mulać ocijenio kao inovativne, zanimljive i dobre. Ukoliko se prijedlozi za propisivanje gradskog reda vožnje i oporezivanje GiPS-a pokažu kao pravno izvodivi, gradska uprava obećala ih je uputiti Gradskom vijeću na razmatranje i započeti njihovo provođenje. Time se još jednom pokazalo kako građani najbolje poznaju probleme u svojim zajednicama te da imaju mnoštvo ideja kako riješiti te probleme koje nadležni trebaju čuti, ispitati i provesti.

Tuzlarije