Zbog pandemije Covid-19 na čekanju i identifikacije

Od početka godine do kraja novembra ekshumirani su posmrtni ostaci 67 žrtava, a istovremeno je identifikovano 55 žrtava. Samo u narednoj sedmici zakazane su još tri ekshumacije, a do kraja godine planirano je još 20 identifikacija. Ovo je godina u kojoj je do sada pronađeno najmanje posmrtnih ostataka od kada je Institut za nestale osobe osnovan. Osim nedostatka informacija o masovnim grobnicama, veliki uticaj na rad Instituta ima i pandemija.

“Dva do tri mjeseca uopće nismo bili u mogućnosti raditi, ekshumacije su obustavljene pa je to sigurno jedan od razloga što su rezultati kada su u pitanju ekshumacije znatno lošiji nego u prethodnim godinama. Samo u prošloj godini imali smo 97 ekshumiranih žrtava, dok godinu prije toga bilo je 134 ekshumirane žrtve”, pojašnjava Emza Fazić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH

Pandemija je uticala i na smanjen broj identifikacija ove godine.

“Veliki broj srodnika žrtava koje se pronađu u masovnim ili pojedinačnim grobnicama žive u inostranstvu teško im je zbog mjera koje su na snazi doći u BiH i obaviti sve formalnosti koje su morali obaviti”, tvrdi Fazlić.

Prema njenim riječima ovu godinu obilježio je pronalazak masovne grobnice na Rostovu gdje su pronađeni posmrtni ostaci pet bugojanskih Hrvata koji su nastradali na tom području, kao i masovna grobnica u Srebrenici, koja je nedavno otkrivena i u kojoj su pronađena kompletna tijela. Pretpostavlja se da su ove žrtve nastradale 1995. godine na području Bratunca.

U Centralnoj evidenciji nestalih BiH zabilježeno je 34.965 prijavljenih nestalih osoba, a još uvijek, 25 godina od rata, traga se za 7.500 nestalih osoba.