Zbog čega smo dobili upozorenje o zemljotresu i šta raditi u slučaju zemljotresa?

U razornom zemljotresu magnitude 6.1 po Richteru koji je petak navečer pogodio Hercegovinu smrtno je stradala jedna osoba, a nekoliko osoba je zadobilo lakše povrede.. Prilikom potresa nastala je materijalna šteta na ruševnim objektima, a još uvijek je rano govoriti. Podrhtavanje se osjetilo u Tuzli, Sarajevu i drugim gradovima Bosne i Hercegovine, a isto tako i susjednim zemljama.

Ono što zabrinjava jeste serija zemljotresa manjeg intenziteta koji su uslijedili u danima vikenda, a kako tvrde iz Centra za Seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda,, to je normalna pojava kod ove prirodne nepogode.

Kada se desi jedan jači zemljotres nakon toga slijedi niz slabijih zemljotresa i to možemo pogledati po uzoru na situaciju u Zagrebu dešavalo se na sličan način gdje smo zabilježili zemljotrees slične magnitude i u narednom periodu čak i godinu dana nakon, zabilježena su manja podrhatavanja tla. Pretpostavljam da će i ovoj situaciji biti tako“, rekla je Merjema Genjac, stručni saradnik za seizmologiju FHMZ.

Područje Bosne i Hercegovine, zbog položaja tektonskih ploča, uvijek je bilo seizomološki aktivno naročito zbog toga što se nalazimo na rasjedima i aktivnom dijelu planete.

Tu govorimo o tri rasjeda koji prolaze kroz Banja Luku, Bugojno tzv Bugojanski rasjed, i rasjed u području Hercegovine. Upravo taj rasjed koji prolazi kroz područje Stoca je bio taj koji se desio zemljotres, možemo reći da je područje seizmički aktivno i prije smo zabilježili zemljotrese ovakvog intenziteta , ne baš tako često, ali ih je bilo. Radi se o prirodnoj pojavi koja se morala desiti radi oslobađanja energije koja se akumulirala određeno vrijeme.“, navodi Merjema Genjac, stručni saradnik za seizmologiju FHMZ.

Poznato je da je zemljotrese nemoguće predvidjeti, zbog toga je građane naše zemlje iznenadilo upozorenje koje su dobili na svojim pametnim telefonima nekoliko sekundi prije nego su osjetili podrhtavanje. Nakon, ove uslijedila je i poruka sa prvim informacijama o zemljotresu, poput jačine i epicentra kao i upozorenja za dalja postupanja. Kako je to moguće objašnjavaju iz Seizmološkog centra.

Radi se o sistemu za rano upozorenje, sa aspekta nauke u tom trenutku signal je bio registrovan i infromacija o tom zemljtoresu je došla prije ioz razloga za to što signal putuje brže u odnosu na zemljotresu koji se kreće kroz zemlju“, dodaje Genjac.

Svakako je najbolje naći se na otvorenom terenu , a ako nemamo tu mogućnosti da izađemo iz zgrade najbolje je ići pod štok tražiti nosivi zid, ako možemo izbjegavati objekte koji bi mogli pasti na nas.“, kazala je Merjema Genjac, stručni saradnik za seizmologiju FHMZ.

Obzirom na položaj Bosne i Hercegovine i sve aktivnije kretanje tektosnkih ploča iz Centra za seizmologiju ističu da se u budućnosti može očekivati još zemljotresa, ali da se ne mogu dati preciznije prognoze o tome kada će doći do njih.