Završne pripreme Oružanih snaga BiH za bilateralnu vježbu ‘Brzi odgovor 21’

Oružane snage Bosne i Hercegovine realiziraju završne pripreme za predstojeću bilateralnu vježbu s Oružanim snagama SAD-a “Brzi odgovor 21” (“Immediate Response 21”).

Vježba „Brzi odgovor 21“ realizirat će se u drugoj polovini maja ove godine u sklopu multilateralne vježbe “Branilac Evrope 21” (“Defender Europe 21”), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF).

Vježba “Brzi odgovor 21” je glavni događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za Oružane snage BiH, a provodit će se na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave”.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić je kazao da mu je drago Oružane snage BiH učestvuju u ovoj međunarodnoj vježbi.

– Savremene prijetnje zahtijevaju zajedničke napore i odgovor više zemalja. Ponosni smo da je Bosna i Hercegovina sa svojim Oružanim snagama dio vježbovne operacije. Posebno se zahvaljujem našim prijateljima iz SAD-a na pomoći i saradnji u pripremi i izvođenju ove vježbe – dodao je Podžić.

Oružane snage BiH će u vježbi učestvovati sa oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će Oružane snage SAD-a učestvovati s kopnenim i zračnim komponentama s više od 700 pripadnika.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je izjavio da Oružane snage BiH i SAD rade na zajedničkim rješenjima za unapređenje regionalne stabilnosti i sigurnosti.

-Tom vježbom unaprijeđujemo partnersku saradnju sa SAD-om i NATO partnerima, te nastavljamo razvijati interoperabilnost i sposobnost za izvođenje operacija, to jeste da u realnom vremenu i međunarodnom okruženju realiziramo dodijeljene zadatke – naveo je Mašović.

Tokom vježbe će biti poduzete sve propisane higijensko-epidemiološke mjere u cilju sprečavanja širenje virusa korona, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.