Završna faza: Izgradnja transportnog sistema RMU Banovići vrijednosti 50 miliona KM

U završnoj je fazi izgradnja transportnog sistema u Rudniku mrkog uglja Banovići za odvoz otkrivke na Površinskom kopu Turija. Do Dana rudara bit će izvršen probni rad, a na proljeće bi trebao biti isporučen i odlagač za transportni sistem.

Radovi na izgradnji transportnog sistema za odvoz otkrivke sa Površinskog kopa Turija trajali su duži vremenski period, a sada je u završnoj fazi ovaj veliki projekat banovićog rudnika. Postavljena su dva drobilična postrojenja, a plan je izgraditi još jedno. Već sada, moguće je koristiti dio transportnog sistema, a kompletiranje će biti završeno u narednoj godini.

”Na Transportnom sistemu za otkrivku se nalazi drobilično postrojenje, imamo postojenje 1 i ovdje je postrojenje 2. Oni su kapaciteta 2.250 tona na sat, jedno toliko, a i drugo 2.250 tona na sat”, navodi Ekrem Demirović, tehnički rukovodilac Površinske eksploatacije RMU ”Banovići”.

Sam proces odvoza otkrivke sa Površinskog kopa Turija na zatvoreni Površinski kop Čubrić će ubuduće biti olakšan. Umjesto ručnog prevoza damperima, od početne tačke do krajnjeg odredišta, bit će vršen ovim sistemom.

”Ovdje imamo drobilice sajzere, dolazimo sa damperima, istresamo otkrivku unutra, imamo ovdje grabuljar koji dozira na drobilicu i ona drobi na 300 milimetara otkrivku, onda otkrivka pada na malu traku, ona ide na veliku transportnu traku, širina te trake je 1800 milimetara i to vozimo, imamo MT1, MT2 i MT3 transportere, to ide na odlagalište”, ističe Demirović.

Kompletiranje transportnog sistema očekuje se naredne godine, jer je potrebna ugradnja odlagača.

”Do dana rudara bit će isproban transportni sistem bez odlagača. Odlagač je potpisan ugovor, on dolazi u maju naredne godine”, kaže Fadil Kudumović, direktor RMU ”Banovići”.

Kada transportni sistem bude kompletiran, steći će se uslovi za određene uštede.

”Išli bi na kontinuirani transport, on bi isključio određeni broj damper kamiona, gdje bi tu pravili uštede, kako na dizel gorivu, tako i na održavanju odnosno nabavci tih damper kamiona”, naveo je Demirović.

U izgradnji transportnog sistema učestvovale su tri tuzlanske kompanije, a u Upravi Rudnika ističu da su zadovoljni završenim poslom. Od nastanka Rudnika mrkog uglja Banovići, ovo je najveća investicija, vrijedna više od 50 miliona KM.