Završeni radovi u “Mejdanu”: Prva košarkaška utakmica u februaru 2022. godine

Rekonstrukcija velike dvorane Sportsko – kulturno – privrednog centra ”Mejdan” u Tuzli privodi se kraju, a do kraja godine planirano je odigravanje i zvaničnih utakmica u okviru ligaških takmičenja u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

U poplavi katastrofalnih razmijera 24. jula 2020. godine u potpunosti je uništen parket u velikoj dvorani, kuglana, svlačionice i drugi sadržaji. Gotovo godini i pol je trajala sanacija, a u toku su završni radovi u velikoj dvorani koja će u februaru 2022. godine biti poprište košarkaške utakmice između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Litvanije.

„Nakon katastrofalnih poplava obavljena je stručna analiza i sačinjen projekat sprečavanja kataklizme koja nas je u julu 2020. godine zadesila. Odmah nakon informacije o plavljenju ‘Mejdana’ veliki broj sportista, sportskih radnika, građana i pravnih lica je pritekao u pomoć. Organizovana je akcija prikupljanja pomoći, a donirana su određena novčana sredstva koja su uložena u sanaciju ‘Mejdana’. Grad Tuzla, koji je osnivač ‘Mejdana’, potpisao je sporazum sa UNDP-om, a kasnije su isto učinili UNDP i ‘Mejdan’. Projektantska kuća iz Banja Luke je napravila projekat i poslije raspisanog tendera pristupilo se prvoj fazi rekonstrukcije“, rekao je Jasenko Elezović, direktor SKPC ”Mejdan” u Tuzli.

U prvoj fazi izvođeni su radovi u velikoj dvorani, na platoima ispred ”Mejdana” s ciljem da se na adekvatan način riješi odvodnja oborinskih voda.

„Objekat je sada u potpunosti zaštićen, a uradili smo dupli sloj hidroizolacije, novo kabliranje ispod parketa po međunarodnim standardima, reparaciju teleskopskih tribina… Ugrađeno je 2.000 kvadrata parketa danskog proizvođača i trenutno radove privodimo kraju. Do kraja godine trebali bi organizovati zvanične utakmice“, kazao je Elezović.

U drugoj fazi rekonstrukcije je planirano saniranje štete u kuglani. Projekat se procijenjuje na oko 550.000 KM.

„Plan je da s rekonstrukcijom kuglane krenemo u narednoj godini. Trenutno prikupljamo novac, aplicirano na javne pozive. Kuglana će nakon rekonstrukcije zadovoljavati sve međunarodne kriterije. Oko 250.000 KM potrebno nam je za novu kuglanu, a oko 300.000 KM za prateće radove na obezbjeđenju objekta. Inače, uporedo sa sanacijom velike dvorane ‘Mejdan’ izvodili smo radove na svlačionicama. Uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta rekonstruisali smo sedam svlačionica i trenutno imamo 22 svlačionice koje su u potpunosti obnovljene“, istakao je Jasenko Elezović.

Prva utakmica međunarodnog karaktera u ”Mejdanu” igrat će se u februaru 2022. godine kada će košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ugostiti reprezentaciju Litvanije. Interesovanje za ovu utakmicu u Tuzli i cijeloj Bosni i Hercegovini već sada je ogromno.