Završene Olimpijske igre u Tokiju

Olimpijske igre u Tokiju, odgođene a potom odigrane, završile su svečanom ceremonijom u glavnom gradu Japana.

Igre su se odvijale bez gledatelja, a sportistima je bilo zabranjeno izlaziti izvan olimpijskog sela. Njihovo izvođenje naišlo je na lokalno protivljenje, a oko 30 demonstranata sukobilo se s policijom na Nacionalnom stadionu prije završne svečanosti, javlja BBC.

Međutim, drugi su promatrači upozoreni da događaje promatraju izdaleka.

Obožavatelji su događaje na otvorenom, poput triatlona i BMX -a, posmatrali s nadvožnjaka i drugih vidikovaca uprkos temperaturama koje su dosegle 35 stepeni, što je najveća temperatura ikada zabilježena na Olimpijskim igrama.

Predsjednica Organizacionog odbora 32. Ljetnjih olimpijskih igara u Tokiju Seiko Hashimoto, koja se na sedam Igara takmičila kao brza klizačica, a zatim i biciklistkinja na stazi, rekla je sportistima da ne postoje riječi kojima bi se opisalo to što su postigli.

-Prihvatili ste ono što se činilo nezamislivim, shvatili ste što morate učiniti i kroz naporan rad i upornost prevladali nevjerojatne izazove.Ovo vas je učinilo pravim olimpijcima- rekla je Hashimoto.

Sportistima su svakodnevno uzimali briseve za testiranje na korona virus, a nosili su i maske za lice. Nakon što su završili s takmičenjima, imali su 48 sati da napuste Olimpijsko selo.

Naredne Ljetne olimpijske igre održat će se u Parizu od 26. jula do 11. augusta 2024. godine.