Zavidni rezultati rada Instituta za zavarivanje

Zavidni rezultati rada i poslovanja Instituta za zavarivanje u proteklim godinama i njegovo pozicioniranje kao najbolje institucije, koja se između ostalog bavi educiranjem i certificiranjem zavarivača, u regionu bili su povod za današnji sastanak delegacije Vlade Tuzlanskog kantona sa delegacijom njemačkih suosnivača Instituta.
Delegaciju iz Magdeburga činili su direktor Instituta za zavarivanje SL Magdeburg Jurgen Bendler, direktor Obrtničke komore Magdeburg Burghard Grupe, finansijski savjetnik Uwe Barthel, te njihov domaćin u Bosni i Hercegovini direktor Instituta za zavarivanje Seid Zulić.
Tokom sastanka istaknuto je zadovoljstvo završetkom radova i adaptacijom prostora u Mješovitoj srednjoj mašinskoj školi u Tuzli, gdje je Institut trenutno smješten, a gosti iz Njemačke zahvalili su se premijeru Gutiću na angažmanu prilikom stvaranja kvalitetnijih uslova za rad i budući razvoj Instituta za zavarivanje.

 

Premijer Gutić je naglasio da je Institut za zavarivanje regionalno, ali i u okvirima Europske unije, prepoznatljiv brend i priča na koju je Tuzlanski kanton ponosan.
„U narednom periodu, obzirom na značaj i djelatnost instituta, nastojat ćemo ga čvršće vezati uz naš obrazovni sistem. Već kroz slijedeći upisni rok u srednje škole, upisnu ćemo politiku u većoj mjeri prilagođavati potrebama tržišta rada. Obzirom na potrebe metalskog sektora u našoj regiji Institut će imati veoma važno mjesto i ulogu” rekao je premijer Gutić, te naglasio potencijale metalske industrije u Tuzlanskom kantonu.
Institut za zavarivanje 03 04 2017Predstavnici Obrtničke komore iz Magdeburga su izrazili svoje zadovoljstvo stanjem i dostignutim nivoom u Institutu za zavarivanje, te istakli da se Institut, prema onome što su vidjeli, nalazi na nivou svih standarda u Njemačkoj.
Tokom sastanka izraženo je očekivanje da se nakon današnjih sastanaka sa predstavnicima Obrtničke komore TK intenzivira i saradnja regionalnih obrtničkih komora u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini, prije svih, obrtničke komore iz Magdeburga sa Obrtničkom komorom Tuzlanskog kantona.

 

„Tuzlanski kanton ima jako razvijeno obrtništvo. Ubjedljivo najveći broj obrtnika u Federaciji BiH je registrovan u Tuzlanskom kantonu” naglasio je premijer Gutić i dodao da će Institut za zavarivanje i dalje u Vladi Tuzlanskog kantona imati svu potrebnu podršku za svoj dalji rad i razvoj.
Današnjem sastanku uz premijera Gutića prisustvovao je ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović.