Zastoj na putu ka EU posvađao zvaničnike u BiH!

Nakon što je propala priča o ubrzanom putu ka Evropskoj uniji, zvaničnici u BiH, po običaju i kao nebrojeno puta dosad, počeli su da optužuju jedni druge da su upravo oni odgvorni zbog toga.

Nakon što je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, uputio pismo Federiki Mogerini, predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbjednost, optužujući RS za opstrukcije evropskog puta BiH, zvaničnici RS oštro su reagovali, tvrdeći da upravo Savjet ministara BiH opstruiše taj put te da mu zbog nepostojanja većine u parlamentu BiH padaju ključne obaveze iz Reformske agende.

“Svi objektivni poznavaoci EU procesa u BiH znaju da su upravo državne institucije, a posebno Savjet ministara BiH, promotori evropske budućnosti BiH, a da opstrukcije dolaze s nižih nivoa vlasti i to dominantno iz institucija RS”, naveo je, između ostalog, Zvizdić u pismu Mogerinijevoj.

Na ove optužbe ekspresno su odgovorili iz Republike Srpske, pa tako Željka Cvijanović, premijerka RS, tvrdi da Zvizdić zamjenjuje teze te da je kontinuirana praksa Sarajeva obmanjivanje evropskih predstavnika. Naglašavajući da Savjet ministara BiH nije sposoban da izvršava preuzete obaveze, Cvijanovićeva je istakla i to da se ne pridržavaju onoga što dogovore relevantani akteri u BiH.

“Oni su nama balast i sprečavaju nas u razvoju i unapređenju društva”, rekla je Cvijanovićeva, dodajući da Zvizdić na očajnički način, prebacivanjem odgovornosti, odgovara na kritike koje su predstavnici Evropske komisije iznijeli upravo na račun Savjeta ministara.

Vlada RS još ranije je isticala da je nastojanje institucija u Sarajevu da zaobiđu procedure i pravila glavni razlog zbog čega se kasni s ispunjavanjem obaveza, između ostalog i s odgovaranjem na upitnik Evropske komisije. Kako to obično biva, istina o tome ko koči evropski put nalazi se negdje u sredini, a kako kaže Branislav Borenović, predsjednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine RS, integracije koče oni koji su najodgovorniji u tom procesu, a to su entitetski premijeri i predsjedavajući Savjeta ministara.

“Ne znam na osnovu čega to Zvizdić tvrdi i treba njega pitati. Ključni ljudi mehanizma koordinacije su entitetski premijeri i predsjedavajući Savjeta ministara BiH i u tom trouglu svi su odgovorni, između ostalog i za odgovore na upitnik”, rekao je Borenović.

O procesu evropskih integracija u petak je bilo riječi i na sastanku Milorada Dodika, predsjednika entiteta RS, i Kristijana Dana Prede, izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH. Na tom sastanku, Dodik je izjavio da RS ni na koji način ne blokira evropski put BiH i da želi da bude vidljiva u tom procesu.

“RS je izvršila sve obaveze i očekuje da će istu odgovornost prema procesu preuzeti svi nivoi vlasti u BiH, shodno ustavnim nadležnostima”, saopšteno je iz Kabineta predsjednika entiteta RS.