Zašto su cimet i med savršena kombinacija za imunitet?

Ako budete svakodnevno koristili cimet i med, primijetićete mnogobrojne prednosti koje imaju na vaš organizam.

Cimet je jedna od najaromatičnijih začinskih biljaka. On ne samo da daje odličan ukus hrani, već se u tradicionalnoj medicini koristi i kod osoba koje imaju probleme s viškom kilograma. 

Posebno je dobar u kombinaciji s medom jer se vjeruje da njihovo svakodnevno konzumiranje može produžiti život.

Evo na što sve utiče ovaj magičan miks – cimet i med.

Prehlade

Oni koji pate od uobičajene ili teške prehlade trebalo bi uzeti jednu kašiku meda pomiješanu sa 1/4 kašičice cimeta u prahu jednom dnevno tokom tri dana. Na ovaj način ćete se riješiti hroničnog kašlja, prehlade i bolova u sinusima.

Imunitet

Svakodnevno korištenje meda i cimeta jača imunitet i štiti tijelo od bakterija i virusa. Med sadrži različite vitamine i veliku količinu željeza. Konstantna upotreba meda i cimeta jača bijela krvna zrnca koja se onda uspješnije bore protiv bakterija i virusa.

Probavne smetnje

Cimet u prahu pomiješajte s dvije kašike meda i pojedite prije jela. Tako ćete moći probaviti i najteža jela.

Srce i kardiovaskularni sistem

Napravite smjesu od meda i cimeta u prahu i namažite na hljeb. Ovaj obrok možete jesti svakodnevno za doručak. Smanjuje holesterol i sprečava srčani udar.

Redovna upotreba ove kombinacije smanjuje gubitak daha i regulira otkucaje srca. Kod osoba starije dobi, arterije i vene gube fleksibilnost pa može doći do začepljenja. Ova kombinacija meda i cimeta će pozitivno uticati na vene i arterije.

(Wall)