Zajedničkim snagama škole, Vijeća roditelja i gračaničkih privrednika: U savremeni kabinet OŠ “Hasan Kikić” uloženo blizu 40 hiljada KM

U Osnovnoj školi “Hasan Kikić” Gračanica u prisustvu donatora i sponzora, izvedena je prezentacija projekta “Opremanje IT kabineta’’ nakon koje je svečano stavljen u funkciju novi kabinet informatike. Svečanosti je prisustvovao i Josip Vojnić, savjetnik za informatiku pri Pedagoškom zavoda Tuzlanskog kantona. Vijeće roditelja i škola su prepoznali problem i postavili ga kao prioritet, pa su u partnerskom odnosu sa UG “Polifonija” realizovali ovaj projekat čija je ukupna vrijednost 38.416,00 KM.

Seada Hodžić, nastavnica informatike bila je moderator  svečanog programa. Prisutnima se obratio direktor škole Miralem Mejremić koji se zahvalio donatorima, roditeljima i nastavnicima za podršku u realizaciju ovog projekta. Svoju zahvalnost je izrazila i Selma Helić, predsjednica Vijeća roditelja škole koja je, između ostalog govorila i o značaju društvene odgovornosti. Direktor škole donatorima je uručio zahvalnice za njihov izuzetno veliki doprinos.

Značajan dio sredstava, 42,58% od ukupne vrijednosti projekta, obezbijedili su donatori – gračanički privrednici i privredni subjekti: INGRAT d.o.o Gračanica, Mirsad Helić Gračanica, MOTOREX d.o.o Gračanica, Esmir Humić Graćanica, HASIČEVIĆ d.o.o Gračanica, IMPERIUM d.o.o Tuzla, DUSA d.o.o Gračanica i STIL d.o.o Gračanica.

Vijeće roditelja i škola su organizovali i sajam učeničkog poduzetništva u koji su bili uključeni svi zaposlenici, učenici, roditelji po osnovu kojeg su pribavljena značajna sredstva, i to 31,39%. Dio sredstava škola i Vijeće roditelja su obezbjedili i projektom “Inkluzivno obrazovanje – rad sa djecom sa posebnim potrebama i nadarenom djecom” i donacijom BH Telecoma u iznosu od 10.000 KM, što čini 26,03% vrijednosti projekta.

Ulaganje u mlade i njihovo školovanje ima veliku važnost, jer uslovljava kvalitet, raznovrsnost obrazovanja, a to doprinosi razvoju lokalne zajednice, a time i države. Djeca su naši najbolji ambasadori, sa njima se može raditi i oni to žele, ali im to treba omogućiti.

Naša je vizija jasna. Mi vidimo dječake i djevojčice u dobro opremljenom kabinetu informatike kako usvajaju različita znanja. Vidimo razvijanje kreativnosti kod djece. Vidimo obrazovane mlade ljude, nastavnike osposobljene za rad, roditelje kako su zadovoljni kada su i njihova djeca zadovoljna dokazujući svoju sposobnost u raznim oblastima. Vidimo svu našu djecu kako rastu zdrava, predana porodici i prijateljima, pripremljena za rad i odgovornosti u zajednici u kojoj žive.

Naš zadatak je da obrazujemo djecu i da im pružimo znanje u skladu sa trenutnim zahtjevima i razvijenošću računarske tehnologije i mi se kroz ovaj projekat to i ostvarili. Osnovni zadatak ovog predmeta je osposobiti učenike za budućnost i snalaženje u svijetu računarske tehnologije.

Jedan od ciljeva projekta je da se učenicima sa posebnim potrerbama približi rad na računaru, a da kroz korištenje određenih softverskih sadržaja: kvizova, slikovnica, karti itd. nauče i mnoge druge sadržaje (iz drugih predmeta i oblasti života).

Osnovna škola “Hasan Kikić” Gračanica jedna je od najbrojnijih škola u cijeloj BiH i samim tim značaj ovog projekta je još veći.

(gracanicki.ba)