Zadruga ‘Gračanka’ izvozi prvu klasu krastavaca na njemačko tržište

Iz USAID/Sweden Farma 2 projekta saopćeno je da radnici zemljoradničke zadruge “Gračanka” izvoze prvu klasu krastavaca na njemačko tržište.

Dodaju da se selekcija kornišona, krastavaca koji odgovaraju za kišeljenje i spremanje zimnice, pažljivo vrši u hladnjačama zadruge.

Direktor zadruge Rasim Husić rekao je da “Gračanka” ima više od 1.000 članova, a uz to i kooperante koji nisu registrovani članovi.

– Ponosni smo na posao koji smo napravili. Radimo na certificiranoj proizvodnji zdrave hrane, sarađujemo sa kooperantima širom regije – pratimo ih u proizvodnji kroz sve faze. Jednostavno, kao zadruga im pomažemo od biznis planova, do tehnologije, te im pružamo razne vrste podrške, uključujući povezivanje sa bankama – kazao je Husić.

Zadruga pokriva nekoliko sektora, između ostalog mlijeko, povrće i voće, te peradarstvo. Kroz USAID/Sweden Farma 2 su u posljednjim aktivnostima osigurane muzilice za 102 farmera u zadruzi, koja je pomogla jačanju mreže farmera. “Gračanka” danas ima 32 otkupne stanice u regiji, te širi svoju mrežu.

– Od USAID/Sweden Farma 2 projekta smo dobili muzilice, suđe i kante za više od 100 proizvođača mlijeka. Tražimo kvalitet, pokrili smo s ovim brojne farmere. Imamo sa njima ugovore, te na fer osnovama sarađujemo i osiguravamo priliku da prodaju svoje proizvode, podignu kvalitetu i daje rastu – naveo je Husić.

Velike zadruge u Bosni i Hercegovini hrane čitave zajednice, a poručuju da je ključ opstanka u “diverzifikaciji”. Od najmanjeg zemljoradnika ili farmera do velikih grupacija, niko nema “luksuz” da se osloni na samo jednu vrstu proizvoda ili na jedno tržište, saopćeno je iz USAID/Sweden Farma 2 projekta.

(nezavisni.ba)