Za zimsko održavanje puteva u TK oko 2,5 miliona KM

Za zimsko održavanje puteva u TK oko 2,5 miliona KM

Sve regionalne ceste u Tuzlanskom kantonu danas su, poslije prvog snijega u ovoj godini prohodne i nisu registrovani problemi u odvijanju saobraćaja. Potvrđeno je to Direkciji regionalnih cesta od dežurnih ekipa zimskih službi koje su na terenu. Zbog većeg obima snijega na planinama se očekivalo sporije odvijanje saobraćaja. Direkcija i izvođači radovi osigurali su dovoljno ljudstva, mehanizacije i materijala za održavanje cesta u zimskom periodu.

”Utvrđeno je da na licu mjestu, na punktovima zimske službe postoji dovoljna količina posipnog materijala soli, mehanizacija, kao i obučeno ljudstvo. Ne samo za ove padavine, nego i za znatno veće padavine koje nas čekaju u narednom periodu”, navodi Mirza Memić, savjetnik direktora za izgradnju i održavanje Direkcije regionalnih cesta TK.

Predstavnici ove Direkcije izvršili su kontrolu spremnosti rada u zimskom periodu, prije nastupanja takvih uslova. Prilikom čišćenja i održavanja, vodi se računa da se čiste prioritetne dionice.

”Moramo prvo očistiti glavna gradska područja, kao i planinske prevoje gdje imamo znatno veće količine snijega. Radi se o našim planinskim prevojima, to je područje Majevice, to je prevoj Vijenac i putna komunikacija od Banovića prema Ribnici”, kaže Memić.

Kroz sporazum sa izvođačima radova, Direkcija regionalnih cesta za zimsko održavanje puteva u godini, izdvaja otprilike oko dva i po miliona KM. U prošloj zimskoj sezoni za ove namjene utrošeno je 2,6 miliona KM.