Za tri dana kroz tuzlanski Aerodrom prošlo oko 6000 putnika

Zbog guste magle gotovo svi letovi sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo bili su otkazani 2. januara, a tokom jučerašnjeg dana i letovi za Istanbul i Beč. Svi letovi bili su preusmjereni na Međunarodni aerodrom Tuzla, što je stvorilo velike gužve i nezadovoljstvo putnika. Posebno nezadovoljstvo putnika izazvalo je jučerašnje kašnjenje letova sa tuzlanskog Aerodroma za Dubai i Tursku.

Ta kašnjenja su izazvana padom sistema ,koji nije pod kontrolom Međunarodnog aerodroma Tuzla i pritom su poslije tih kašnjenja čekanja u letjelicama bila uzrokovana nedostatkom SLOT-ova odnosno neuklapanja u međunardonu mrežu letova” kaže Halid Ahmetbegović,v.d direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla

Zbog pada informatičkog sistema Altea, putem kojeg aerodromsko osoblje dobija podatke o putnicima, prtljagu, rasporedu sjedenja, posebnim karakteristikama vezanim za svaki, radnici su ove podatke morali upisivati ručno. Ovo je dodatno otežalo rad osoblju Aerodroma, ali i putnicima, koji su iz Sarajeva transportovani do Tuzle. Nemogućnost rada sarajevskog Aerodroma u proteklim danima, izazvalo je brojne probleme putnicima, posebno onima koji su se nakon odmora vraćali na posao. Zbog ove situacije kroz tuzlanski Aerodrom je u prva tri dana ove godine prošlo oko 6000 putnika. Realizovana su 22 preusmjerena leta i 32 redovna leta tuzlanskog aerodroma.

Mi očekujemo preusmjerene letove i ubuduće i mi smo u stanju opslužiti sve preusmjerene letove na naš Aerodrom. Danas nemamo najavljenih preusmjerenih  letova, ali to ne znači da ih nećemo imati posebno tokom noći , jer smo alternativni aerodrom za susjedne aerodrome” ističe Halid Ahmetbegović, v.d direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla

Na Međunardonom aerodromu Tuzla, se nadaju da će tokom ove godine biti završeni projekti proširenja kapaciteta, kako bi se lakše prevazišle ovakve i slične situacije, a cilj im je u ovoj godini povećati i broj putnika, koji je u prošloj za prvih deset mjeseci iznosio 251.774 putnika.