Za šest mjeseci 2021. u RS-u oduzeto više automobila nego tokom cijele 2020.

Policija u Srpskoj je za šest mjeseci ove godine bahatim vozačima oduzela duplo više automobila nego tokom cijele 2020.

“U 2020. godini policijski službenici su od višestrukih povratnika u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja privremeno oduzeli 90 vozila, a za prvih šest mjeseci 2021. godine 193 vozila”, precizirala je u izjavi za “Nezavisne novine” Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Srpske.

“Način na koji su došli do velikih iznosa neplaćenih kazni dovoljno govori. Dakle, recimo, voze neregistrovano vozilo ili im je istekla ili oduzeta vozačka dozvola. Sakupi se tu svega, a oni rade po principu ‘samo neka pišu kazne’, te voze i dalje. Jedina mjera u tom slučaju je oduzimanje vozila. U svakom slučaju, u pitanju je dobra mjera”, rekao je Radović.

Inače, i prema podacima MUP-a Srpske, u pitanju su vozači koji su nastavili po starom i kad im je napisana kazna ili kad im je zabrenjeno da voze ili su dobili kaznene bodove.

“Oni često nastavljaju s najtežim prekršajima tokom učestvovanja u saobraćaju”, ističu iz MUP-a Srpske.

Iz MUP-a dodaju da njihovi pripadnici ne oduzimaju vozila od vozača zbog neplaćenog duga, već isključivo od višestrukih povratnika koji čine najteže prekršaje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

“Dug u registru novčanih kazni i prakršajnoj evidenciji policijski službenici ne koriste kao osnov za privremeno oduzimanje vozila, već kao dokaz da se radi o povratniku u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, što sud može koristiti kao otežavajuću okolnost prilikom odmjeravanja i izricanja sankcije”, pojašnjavaju iz MUP-a Srpske.

Kako dodaju, osnovni cilj ovih aktivnosti je poboljšanje stanja bezbjednosti saobraćaja i adekvatno kažnjavanje višestrukih povratnika za najteže prekršaje.

Rekorder u bahatosti je vozač koji je u martu ove godine zaustavljen na području Policijske uprave Istočno Sarajevo. Nanizao je brojne prekršaje, a potom je utvrđeno da je u registru novčanih kazni i prakršajnoj evidenciji imao dug od čak 257.160 KM.

Inače, o mjestu skladištenja i čuvanja privremeno oduzetih vozila odlučuje nadležni sud, a najčešće to bude parking prostor policijske stanice.