Za opremanje sportskih objekata 1,1 milion KM, najviše sredstava Mejdanu i za stadion u Gradačcu

Kantonalna Vlada je putem Ministarstva za kulturu, sport i mlade za 2022. godinu osigurala sredstva od milion i 100 hiljada KM za sportske objekte, rekonstrukciju ili opremanje. Javni poziv za oblast sporta i tjelesne kulture a koji se tiče sportske infrastrukture raspisan je u septembru a nedavno su objavljeni rezultati. Resorna ministrica sa aplikantima je potpisala ugovore kako bi u narednom periodu mogli biti realizovani projekti koji su ispunili uslove Javnog poziva.

”Dvanaest projekata je ukupno podržano. Pravo prijave na ovaj Javni poziv imali su gradovi i općine, javna preduzeća, klubovi. Uglavnom se odnosi na opremanje i rekonstrukciju određenih sala, sportskih terena i slično”, rekla je Ivana Mijatović, ministrica za kulturu, sport i mlade TK.

Najviše sredstava izdvojeno je za Sportsko-kulturno-privredni centar Mejdan.

”Javno preduzeće SKPC Mejdan je dobilo 250 hiljada KM koje su namijenjene za sportsku opremu u Mejdanu, koja će nam pomoći da podignemo nivo usluga koje pružamo prema kolektivima i individualcima koje imaju trenažne i takmičarske procese u okviru Mejdana. Nadamo se da će to direktno usticati na njihove sportske rezultate”, kazao je Edin Buševac, direktor SKPC Mejdan.

Usluge Mejdana koriste 33 tuzlanska kluba, gdje prolaze trenažni i takmičarski proces. Dnevno kroz ovaj sportski objekat prođe 500 do hiljadu sportista.

Za natkrivanje istočne tribine stadiona ”Banja Ilidža” u Gradačcu planirano je 140 hiljada KM, prema aplikaciji Grada Gradačac.

”To je jedan projekat koji realizujemo duži niz godina. Ova sredstva će biti udružena sa sredstvima Federalne vlade u iznosu od 400 hiljada te određena sredstva Gradske uprave. Nastojat ćemo da kompletiramo natkrivanje istočne tribine stadiona ”Banja Ilidža”, istakao je Damir Kurjaković, pomoćnik gradonačelnika za urbanizam i komunalne poslove Gradačac.

Općini Kalesija je za opremanje Gradske sportske dvorane odobreno nešto više od 123 hiljade KM, Općini Kladanj 105 hiljada za sanaciju tribina i opremanje gradskog stadiona sportskom infrastrukturom. Za nabavku opreme za novoizgrađenu sportsku dvoranu u Teočaku, ovoj Općini odobreno je skoro 99 hiljada KM, Općini Sapna je za nabavku i ugradnju opreme u sportskoj dvorani odobreno oko 83 hiljade a za izvođenje druge faze radova na fudbalskom terenu Fudbalskog kluba ”Omazići 1937” Općini Banovići je odobrena oko 61 hiljada maraka.

Općini Čelić za rekonstrukciju sportskog centra Ratkovići odobreno je skoro 38,5 hiljada KM. Sportsko-kulturni centar Banovići je za rekonstrukciju i uređenje male sale dobio 18,5 hiljada. Pored sportskih ustanova i lokalnih uprava, na Javni poziv su mogli aplicirati i sportski klubovi, pa su sredstva dobili i Sport klub Bambi iz Tuzle, Fudbalski klub Budućnost iz Banovića i Radnički iz Lukavca.