Za meso u državnim institucijama dnevno se izdvaja 1.500 KM

Služba za zajedničke poslove (SZZP) institucija BiH sklopila je ugovor s Mesnom industrijom “Rakitno” iz Posušja o jednogodišnjoj nabavci svježe jagnjetine, teletine i prerađevina u visini od čak 356.000 KM.

Prema jednostavnoj matematičkoj računici, ukoliko visinu ugovora (356.000 KM) podijelimo s oko 230 radnih dana u godini (odbijeni vikendi, godišnji odmor i slobodne dane za praznike), iz toga proizlazi da će se u institucijama BiH dnevno trošiti više od 1.500 KM samo na teletinu i jagnjetinu!

Prema detaljima ugovora, koji je sklopljen 22. februara, riječ je o otvorenom postupku, a Mesna industrija “Rakitno” pobijedila je u konkurenciji tri ponuđača koja su se prijavila na konkurs.

Pri tome vrijedi podsjetiti da su našim političarima, zvaničnicima, funkcionerima i državnim službenicima, godišnje na raspologanju velike količine ostalih vrsta mesa, piletine i pilećih proizvoda, ribe i proizvoda od ribe, povrća i voća, raznih konzervi i zamrznutih mesnih programa, potom kolača, sladoleda, kafe itd., ali i velike količine alkoholnih pića, piva, vina i žestokih pića.

Službom upravlja “tročlani direktorij”, dakle tri direktora koja se rotiraju svakih 10 mjeseci, a trenutno je na čelu SZZP-a Hrvat Dragan Brković, kojeg nismo uspjeli da dobijemo za komentar.

Na pitanje o ogromnim količinama naručene svježe teletine i jagnjetine, iz SZZP-a su nam odgovorili da se uglavnom jedu teletina i piletina, dosta manje jagnjetina, a najmanje svinjetina, “jer se naši funkcioneri čuvaju debljanja”.

“Oni neće da jedu svakakvu hranu, teleći program se najviše jede”, kazali su u SZZP-u.

Za javnost i civilni sektor jedna ovakva nabavka nije ništa novo.

“Na sceni su krimi i etno interesno povezane grupe. Oni igraju svoju igru, u javnosti se kao posvađaju, a u pozadini, iza zavjese, igraju svoje igre. Kada je to u pitanju, a gdje je ostalo meso, gdje su kajmak, jaja, ovo, ono, jer danas svako namiruje nekoga svog nabavljajući od njega, kako bi oni svoje namirili”, kaže Esad Bajtal, filozof, sociolog i politički analitičar.

Ističe kako je najgore to što su oni “nemoralnim zakonima legalizirali kriminal”.

“Je li tako, i ovo je sve u skladu sa zakonom? A oni su izmislili zakone po kojima je moguće pljačkati, jer ovo je legalizovana pljačka, ozakonjena. Narod gladuje, a oni naručuje dvije vrste mesa za 360.000 KM”, zaključuje Bajtal.

(Nezavisne.com)