Za četiri mjeseca od akciza prikupljeno 133 miliona KM

Od 1. februara ove godine, kada je stupio na snagu novi set zakona o akcizama, pa do kraja maja je na posebnom računu Centralna banke BiH, potvrđeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prikupljeno 133 miliona KM.

Radi se o sredstvima prikupljenim na osnovu izdvajanja 0,25 KM po litru goriva, koja se naknadno dijele entitetima, odnosno entitetskim preduzećima za izgradnju i održavanje autocesta i cesta. Sredstva se akumuliraju, ali Upravni odbor UIO-a BiH još uvijek nije donio odluku o koeficijentima za njihovu raspodjelu prema korisnicima.

Upravni odbor UIO-a BiH već devet godina ne uspijeva usaglasiti odluku o raspodjeli ovog novca te kontinuirano donosi privremene odluke. Tim se privremenim odlukama novac dijelio na način da FBiH dobije 59 posto, RS 39 posto, a Brčko distrikt dva posto, što je, prema mišljenju članova Upravnog odbora iz FBiH, nepravedno i štetno po taj entitet te odbijaju prihvatiti te koeficijente. S obzirom da nije postignuta saglasnost, novac do daljnjeg ostaje na posebnom računu Centralne banke BiH.

Predstavnici FBiH, navodno, smatraju da bi taj entitet, u skladu sa procentualnim učešćem u ukupnoj potrošnji goriva, trebao dobiti najmanje 64 posto sredstava. S druge strane, predstavnici RS-a vjeruju kako je dosadašnja raspodjela sredstava “pravična”.

– Činjenica je da se na teritoriji RS-a skuplja nešto preko 20 posto od ukupnih sredstava, a prema raspobjeli bi trebali dobiti znatno više. To jednostavno nije prihvatljiv mehanizam – kazao je za Faktor Muris Čičić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Prema toj “pravičnoj” raspodjeli, entitetu RS bi na osnovu prikupljenih sredstava u protekla četiri mjeseca pripalo 51.870.000 KM. S druge strane, maksimalan prihod, u skladu sa potrošnjom goriva u tom bh. entitetu, ne bi trebao i smio biti veći od 34 posto, odnosno 45.220.000 KM, što znači da bi entitet RS dobio 6.650.000 manje nego što bi im pripalo pri raspodjeli na kojoj insistiraju. Prema ranijim podacima, na koje je u svojoj izjavi aludirao profesor Čičić, entitet RS učestvuje u ukupnoj potrošnji goriva u BiH sa tek 22 posto, što bi značilo da taj entitet od akumuliranog iznosa za protekla četiri mjeseca treba dobiti 29.260.000, što je za 22.610.000 KM manje u odnosu na sredstva koja bi im pripala “pravičnom raspodjelom”.

Indikativan je, kada je potrošnja u pitanju, i uvoz goriva u BiH, odnosno uvoz po entitetima. Od februara do aprila ove godine je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u našu zemlju uvezeno gorivo u vrijednosti od 199.336.881 KM. U istom periodu je, ukazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku, u FBiH uvezeno gorivo vrijedno čak 192.296.000 KM, što je više od 96 posto ukupno uvezenog goriva u BiH.

Sredstva će se akumulirati na posebnom računu sve dok se ne utvrde koeficijenti po kojima će se vršiti njihova raspodjela. Njihova neoperativnost će također negativno utjecati na ekonomske prilike u BiH.

– Efekti su šteta jer se putevi ne prave. Sredstva prikupljena po Zakonu o akcizama se ne mogu ni na šta drugo trošiti pa je to sreća. Ona će čekati, kad tad, ali je značajno i izgubljeno vrijeme. Ta sredstva aktiviraju i druga sredstva od međunarodnih finansijskih organizacija i kao takva su vrlo značajna – izjavio je profesor Čičić.

(Faktor.ba)