Wizz Air proslavlja novi rekord u Tuzli – Milion prevezenih putnika!

Wizz Air, najveća nisko-budžetna avio kompanija na prostoru centralne i istočne Evrope i vodeća avio kompanija u BiH, te Međunarodni aerodrom Tuzla, danas su proslavili novi rekord u pogledu prevezenih putnika u toku četiri godine vršenja operacija na MA Tuzla. Svjetlana je imala sreću da bude milioniti putnik.
Po dolasku na tuzlansku zračnu luku iz Basel Mulhouse-a, priređen joj je svečani doček i uručena nagrada – Avionska karta za bilo koju od 16 Wizz Air-ovih destinacija iz Tuzle, koju može iskoristiti u narednih godinu dana.

„Današnji događaj pokazatelj je uspješnosti dosadašnje saradnje, te činjenice da smo i Vlada i Aerodrom opravdali povjerenje koje nam je ukazano prije 4 godine na početku saradnje sa Wizz Air-om. Saradnja sa Wizz Air-om, na samom početku, uspostavljena je veoma „stidljivo”, a danas, taj potencijal koji smo mi i tada vidjeli doživljava svoj procvat. Ovakvim poslovnim rezultatima ostvaruju se naša predviđanja da će tuzlanski aerodrom nastaviti da bilježi najveći porast broja putnika i obima saobraćaja u cijelom regionu”, rekao je premijer Gutić i postavio novi cilj, da već do kraja iduće 2018. godine u novoj terminalnoj zgradi Aerodroma dočekamo drugog milionitog putnika.

Pionir u pružanju kvalitetnog i nisko-budžetnog zračnog prijevoza u BiH, Wizz Air pokazuje predanost svojim korisnicima od 2013-te godine, kada je obavljen prvi let iz Tuzle za Malmo. Tokom protekle četiri godine, Wizz Air je uspješno obavljajući operacije prevezao milion putnika sa Međunarodnog aerodroma Tuzla u okviru svoje mreže nisko-budžetnih ruta i tako kontinuirano širio lepezu usluga u zemlji obezbjeđujući prihvatljive mogućnosti putovanja za svoje korisnike.

„Četiri godine nakon početka operacija sa MA Tuzla, Wizz Air slavi zapanjujuće postignute rezultate kao i novi putnički rekord od milion prevezenih putnika u BiH. Kao vodeća avio kompanija u BiH, naša ulaganja su obezbijedila prihvatljive mogućnosti putovanja za naše korisnike. Od početka 2017-te godine, ukupan broj putnika je povećan za više od 56% u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Početkom 2017-te godine proširili smo mrežu usluga iz Tuzle sa ukupno 16 destinacija u 7 zemalja, pozicionirali smo drugi avion i tako stvorili nova radna mjesta. Radujemo se nastavku naše uspješne saradnje sa tuzlanskim aerodromom, ostajemo posvećeni uvođenju novih uzbudljivih mogućnosti koje zadovoljavaju potrebe naših korisnika i podstičemo razvoj ekonomskih i poslovnih odnosa u zemlji”, istakla je menadžer Wizz Air-a za odnose sa javnošću Sorina Maria Ratz.

Od početka 2017-te godine na letovima za Tuzlu i iz Tuzle, više od 189,000 putnika je koristilo usluge Wizz Air-a (niske cijene, jednostavan sistem prijave na let kao i odličnu uslugu tokom leta) što predstavlja povećanje od preko 56% u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Obezbijeđeno je 140 novih radnih mjesta u avijaciji i turizmu. Baza Wizz Air-a u Tuzli predstavlja ulaganja sredstava u iznosu većem od 198 miliona američkih dolara, sa dva pozicionirana aviona i sa više od 65 zaposlenih profesionalaca u domenu avijacije. Osim toga, Wizz Air u 2017 godini u prodaji nudi blizu 687,000 sjedišta u okviru postojećih ruta sa tuzlanske zračne luke, povećavajući ukupan godišnji kapacitet za više od 90%.

U želji da osigura najniže moguće cijene, Wizz Air u prodaji nudi karte sa cijenom od 19,99 KM povezujući Tuzlu sa 16 destinacija u 7 zemalja širom Evrope i na taj način stimuliše dvostrani turizam i povećava trgovinske odnose između zemalja. Wizz Air je korisnike usluga u BiH iz Sarajeva i Tuzle povezao sa ukupno 17 destinacija u 8 evropskih zemalja, uključujući najnovije rute iz Tuzle za Vaxjo, Bratislavu, Keln i Nirnberg. Tokom 2017-te godine, uspostavljeno je šest novih ruta Wizz Air-a iz BiH, uključujući niskotarifnu rutu Sarajevo – Budimpešta.