Wizz Air: Obavezna vakcinacija protiv COVID-19 za sve članove posade

Wizz Air, najbrže rastuća aviokompanija u Evropi, objavila je da je od 1. decembra 2021. godine uvodi obavezu vakcinacije protiv COVID-19 ili u posebnim slučajevima redovno antigensko/PCR testiranje za sve članove svojih posada.

Wizz Air, kao društveno odgovorna kompanija, implementira ovu odluku uslijed opredijeljenosti za zaštitu zdravlja i sigurnosti svojih putnika i posade, kao i za dugoročnu podršku nesmetanom i kontinuiranom poslovanju.

Obavezu vakcinacije protiv COVID-19 ili u posebnim slučajevima antigenski/PCR test Wizz uvodi za sve članove svojih letačkih i kabinskih posada u svjetlu istraživanja koja pokazuju njihovu učinkovitost kao najbolji dostupni oblik zaštite od virusa COVID-19. Na početku pandemije Wizz Air je bio pionir u uvođenju strogih zdravstvenih i sigurnosnih mjera za zaštitu putnika i posade, osiguravajući najbolje higijenske uslove i podržavajući fizičko distanciranje. Kako se pandemija nastavlja, među prvim evropskim avioprevoznicima dodatno poboljšavaju svoje zaštitne mjere novom odlukom koja će se provoditi u skladu s podrškom lokalnih vlasti i zdravstvenih ustanova u bazama Wizz Aira.

Kada vlade sve više propisuju dokaze o vakcinaciji posada kao dio zahtjeva za ulazak u te zemlje, ovaj proces postaje sve važniji.

“U Wizz Airu naš prioritet broj jedan je zdravlje i sigurnost naših putnika i zaposlenika. Naša je odgovornost zaštititi posadu i putnike umanjujući rizik od COVID-19, a vakcine u tome imaju vitalnu ulogu”, kazao je József Váradi, izvršni direktor Wizz Air Group.