Vučić: Dijeljenje BiH se neće dogoditi, Srbiji nije potrebana teritorija BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da odbacuje ideju o promjenama granica na zapadnom Balkanu po kojima bi njegova zemlja priznala neovisnost Kosova, a zauzvrat anektirala Republiku Srpsku. Posljednjih je dana u fokusu regionalne javnosti navodni non paper o mijenjanju granica balkanskih država i njihovom preustroju prema etničkim linijama, a mediji kao autore spominju najviše slovenske dužnosnike, što su oni negirali.

U intervjuu za televiziju Face, Vučić je rekao da nije vidio nikakve dokument kojima bi neko, a posebno slovenski premijer Janez Janša zagovarao novo crtanje granica u regiji. Vezano | Hadžifejzović pitao Vučića: Kada ste pisali ‘Non-paper’ zašto ste potpisali Janeza Janšu? Istaknuo je da su takve zamisli za njega neprihvatljive.

– Dijeljenje BiH se neće dogoditi. Nama nije potreban teritorij BiH, kazao je Vučić. Dodao je da takvu poruku prenosi čelniku bosanskih Srba i predsjedatelju kolektivnog predsjedništva BiH Miloradu Dodiku svaki put kad se s njim sastane. Ipak smatra da Dodik ima pravo razmišljati kako želi, no ne slaže se s njime da srbijanski entitet treba biti državom. – Mirno spavajte… Nemate razloga za strah jer je apsolutni interes Srbije mir i stabilnost, kazao je Vučić dodajući da je mir između Bošnjaka i Srba presudan i da sve radi kako bi se održao. Slovenski portal “Necenzurirano” nedavno je objavio sadržaj non-papera bez zaglavlja i potpisa i pisanog na engleskome, a prenijeli su ga i mnogi drugi mediji u Sloveniji, uz ogradu da ga nisu potvrdili ni Evropsko vijeće niti Evropska komisija. Radi se o neslužbenom diplomatskom dokumentu o komadanju BiH, priključenju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom i ima naslov “Zapadni Balkan put naprijed”, tvrdi portal.