Vrijednost 240 hiljada KM: Na području Tuzle, Orašja i Brčkog oduzet duhan i razna roba

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalni centar Tuzla, na području GP Orašje, Brčko Distrikta i Grada Tuzle oduzeli su duhan, duhanske proizvode i raznu robu ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 240.000 KM.

Sužbenici Uprave za indirektno oporezivanje, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, na osnovu operativnog rada i pojačanih operativnih taktičkih mjera na GP Orašje izvršili su kontrolu putničkih motornih vozila. Uz upotrebu specijalističke opreme prilikom detaljnog pregleda putničkih motornih vozila pronašli su neprijavljenu robu kod 3 fizička lica (razna tehnička oprema), te je ista privremeno oduzeta.

Prilikom vršenja pojačanih aktivnosti na poštivanju zakonskih propisa izvršene su provjere prometa akciznih proizvoda na području Brčko Distrikta. Tom prilikom vršeći kontrolu kod 8 lica pronađeni su akcizni proizvodi, a radilo se o 1280 paklica cigareta i 92 kg sitno rezanog duhana, 821 paklica ručno motanih cigareta koji nisu bili obilježeni na zakonom propisani način, niti je za iste posjedovana zakonom propisana dokumentacija.

Izdato je 9 prekršajnih naloga u iznosu od 6.600,00 KM, te će biti sačinjena 2 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda. Ukupna vrijednost oduzete robe je 40.000,00 KM.