Vrijedne ruke žena u Gračanici: Tkanje se isplati

Tkanje je nekada bilo jedno od najrasprostranjenijih zanimanja u Bosni i Hercegovini. Razboj na kojem se tka imalo je skoro svako domaćinstvo. Danas su izuzetno rijetke žene koje se bave time. Jedna od njih je i Hava Okanović. Svaki dan odvoji dio svog vremena za tkanje:”Prvo se mora osnovati osnova, pa se navije na vratilo pa se uvede u nite i u brdo i onda se počinje tkati… Polutku koristim krpe, store, i onda izrađujem ponjave, po želji narudžbi, bojama, kako se kome sviđa…”

Osim narudžbi iz svih dijelova Bosne i Hercegovine Havine ponjave ljudi su naručivali i iz Slovenije, Norveške… U Norveškoj je Havin rad izložen u Bosanskoj sobi: ”Sada imam narudžu ide u Njemačku za Bosansku sobu, ova narudžba sada što radim.”

Hava je do sada na ovaj način izradila veliki broj ponjava. Ovaj posao joj donosi dodatan prihod u domaćinstvo i toplo ga preporučuje svim ženama.

”Naravno da se isplati… a pored tkanja ponjava, mogu se raditi i šalovi, mogu se raditi ponča, džemperi, sve otkaš i sašije se, i sve zavisi od sposobnosti i kreativnosti osobe koja to radi, ja najviše trenutno radim ponjave zbog narudžbi,” priča Hava.

U tkanju uživa i njena poznanica Hana. Osim tkanja ona zna i šiti. Hana Kapetanović je predsjednica jednog od 10 udruženja žena na području Gračanice. Kaže, sva udruženja marljivo rade i provode brojne projekte: ‘Imali smo razne projekte, između njih izdvajam jedan koji je meni bio vrlo značajan jer je bio međuentiteskog karaktera. Radili smo tada tkanje, kako osnovati osnovu i kako napraviti naš tradicionalni proizvod.”

A ove žene su tokom perioda restriktivnih mjera zbog pandemije korona virusa sašile više od dvije hiljade maski koje su podijelile besplatno. Također, one svake godine organizuju i kurseve tkanja za žene. No, nažalost zainteresovanost nije velika.

”Meni je danas jako žao što nemamo kome prenijeti, što je sve manja zainteresovanost za naše tradicionalna proizvode, ne znam zašto tako postupamo i želimo da sve bacimo u zaborav… sve ono što je naše,” smatra Hana.

I dok mnogi zaboravljuju svoju kulturu, običaje i tradiciju, ove žene žele biti čuvari svega toga. U konačnici, nakon što naučite tehnike tkanja i šivenja, poručuju naše sagovornice, možete sebi osigurati egzistenciju ili dodatno pridonijeti domaćinstvu.

(RTV SLON)