Vremenske prilike, kiša i samo kiša: Sladić otkriva kada možemo očekivati i snijeg

Jutro u našoj zemlji je oblačno, sa mjestimičnom kišom.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 6 stupnjeva, Ivan-sedlo i Sokolac 11, Srebrenica 12, Bihać, Bugojno, Drvar i Gradačac 13, Bijeljina, Jajce, Sarajevo, Trebinje i Zenica 14, Livno, Prijedor, Sanski Most, Tuzla i Zvornik 15, Banja Luka, Doboj i Grude 16, Mostar 17, Neum 20 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 944 milibara, za 2 milibara je viši od normalnog i sporo opada.

Danas se u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno, sa kišom i pljuskovima. Prije podne padavine se očekuju u zapadnim, jugozapadnim i centralnim područjima, a do kraja dana padavine i u ostatku zemlje. Intentivnije padavine u večernjim satima, u Krajini, jugozapadnoj Bosni i u Hercegovini. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera, a na momente i pojačan. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22 stupnja.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana se očekuje i kiša. Najviša dnevna temperatura oko 19 stupnjeva, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Detaljnu vremensku prognozu za naredne dane dao je i bh. meteoorolog Nedim Sladić, koji je najavio da će nas od danas, pa sve do polovine mjeseca pratiti učestala kiša koja je “izgledno najobilnija u Krajini i Hercegovini”.

“Iskreno se nadajmo da većih problema neće biti, bez obzira na činjenicu što su vodotoci na izuzetno niskim nivoima zbog snažne suše, jer će dosta kiše pasti u kratkom periodu. To se naročito odnosi za večernje sate srijede te tokom većeg dijela četvrtka. Računajte narednih desetak dana na dane u kojima sunce je dostupno doslovno na skoro suhu kapaljku. Od četvrtka i sve hladnije s prodiranjem hladnijeg zraka i sve jačim sjeveroistočnjakom, a u petak dnevne temperature u Bosni blizu jednocifrene vrijednosti, pa ne bi bilo iznenađenje da na planinskim vrhovima (iznad 1800 m.n.v) i zalepršaju pahulje krajem sedmice. Uskoro ćemo osjetiti onu oštrinu zraka i poslijepodne. Zimogrizniji, razmislite i o debljim jaknama”, poručio je Sladić te na svom Facebook profilu po danima naveo izglede vremena.

Prema njegovoj prognozi, danas utjecaj nestabilne zračne mase sa Jadrana uvjetuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima, lokalno praćeni grmljavinom. Padavine u prvom dijelu dana izgledne su na prostoru zapada, jugozapada Bosne i u većem dijelu Hercegovine.

– Intenzivne, povremeno i obilne padavine izgledne su u večernjim satima na prostoru Krajine, djelomično i Posavini s kojim se prognozira mjestimično i preko 40 mm padavina, kao posljedica većeg širenja, hlađenja i kondenzovanja zraka. Vjetar slab do umjeren, na momente povremeno može biti pojačan južnog i jugozapadnog smjera. Prema večernjim satima na sjeveru zemlje vjetar će postepeno mijenjati svoj smjer na sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 15, na jugu do 18, a dnevna od 16 do 23 °C, naveo je Sladić uz najavu da će se slično vrijeme zadržati i narednih dana, ali da će doći do pada temperatura kao i to da je na planima moguć i snijeg.

Sutra će, kako navodi, biti pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima, u Hercegovini i povremenom grmljavinom. Prijepodne izraženije padavine izgledne su na jugoistoku te djelomično na istoku Bosne i sjeveroistoku Hercegovine. Intenzivne padavine od sredine dana i poslijepodne očekuju se u južnoj, sjeverozapadnoj, zapadnoj Hercegovini, na jugozapadu, zapadu Bosne i u većem dijelu Krajine. Očekivana količina padavina (24h/mm) u Krajini, zapadnoj Bosni i većem dijelu Hercegovine: od 20 do 50, lokalno uz veće izljeve do 70 mm, u ostatku zemlje od 5 do 20 mm, lokalno do 30 mm.

Najmanje padavina očekuje se na prostoru sjeveroistočne Bosne. Vjetar slab do umjeren, povremeno na sjeveru i jak, istočnog i sjeveroistočnog smjera. Na krajnjem jugu Hercegovine vjetar jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na jugu do 16, a dnevna od 11 do 15, na jugu do 18 °C.

“U petak pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na planinama iznad 1.800 metara nadmorske visine i sa snijegom. Povremeno jača kiša očekuje se na sjeveru i sjeverozapadu Bosne, rjeđe na sjeveroistoku Bosne. Na području juga Hercegovine očekuju se duži suhi periodi, ali ne isključuju se mogućnosti za povremene prolazne pljuskove, češće prema njenom krajnjem jugu poslijepodne. Bez padavina izgledno na zapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren, u Bosni sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena, na udare mjestimice i jaka bura. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 11, na jugu do 15, a dnevna od 8 do 13, na jugu do 20 °C.

U subotu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša se prognozira za najveći dio Bosne, dok je mjestimično moguća u dijelovima sjeverne i sjeveroistočne Hercegovine. Na planinama iznad 1.800 metara nadmorske visine prognozira se slab snijeg. U južnoj Hercegovini prolazno djelomično vedro. Vjetar slab do umjeren, u Bosni sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena do jaka bura. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 9, na jugu do 14, a dnevna od 8 do 13, na jugu do 20 °C.

U nedjelju također pretežno oblačno sa kišom. Na planinama iznad 1.800 metara nadmorske visine i sa snijegom. Jutarnja temperatura od 1 do 8, na jugu do 13, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 18 °C”, naveo je Sladić.