Vremenska prognoza: U petak se očekuje snijeg

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH sutra se u većem dijelu zemlje očekuje pretežno sunčano vrijeme. Meteorolozi u petak očekuju ozbiljniju promjenu vremena, odnosno prve pahulje snijega u nižim predjelima zemlje.

Sniježne padavine posljednjih su godina neznatne, a prema prognozama i ova godina će biti takva. Prve sniježne padavine u nižim predjelima zemlje očekuju se u petak, najavljuju meteorolozi.

”Za područje Tuzlanskog kantona ključan je trenutak u večernjim satima kada se očekuje da kiša pređe u susnježicu i snijeg. Naime, usljed pada temperature zraka dolazi do prodora hladne zračne mase koja uzrokuje fronta koja destabilizira atmosferu. Upravo ova fronta će  donijeti prvi sniježni pokrivač, ali ova područja neće zahvatiti veliki snijeg. Područje TK će se zabijeliti sa 5-10 cm što vrijedi i za grad Tuzlu. Viša područja uz Majevicu dobit će nešto više centimetara snijega.”, tvrdi Nedim Sladić, meteorolog FACE TV.

Stoga se tada očekuju i niže temperature zrake. No, sljedeće sedmice očekuje se drugačija situacija.

 “Možemo istaknuti da nam dolazi nova južina i porast temperatura zraka. Prema izračunima južina će biti jaka i intenzivna, naročito u utorak. Ona bi mogla napraviti veliku štetu jer se očekuju olujni udari vjetra. Više detalja ćemo moći reći tek nakon vikenda, naravno.”, dodaje Sladić.

Tako se snijeg neće dugo zadržati, pa ćemo novu godinu dočekati bez sniježnog pokrivača. Sa druge strane biometeorološka prognoza je relativno povoljna. Sutra će nešto toplije jutro i dodatni porast temperatura tokom dana ugodno djelovati na većinu stanovništva, pri tome bi nadolazeća promjena vremenskih prilika kod osjetljivijih osoba ipak mogla uzrokovati blažu glavobolju dekoncentraciju. Uticaj pogoršanja postepeno će se širiti sa zapada prema ostatku zemlje i postaće izraženiji sa dolaskom noći.