Vozači pod uticajem alkohola suočeni s oštrim sankcijama: Kazne od 2.000 do 3.000 KM

Prednacrt Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u Bosni i Hercegovini (ZOBS) donosi značajne promjene u kaznenim odredbama, posebno fokusiranim na vozače pod uticajem alkohola. Do sada važeće novčane kazne bit će višestruko povećane kako bi se dodatno sankcionisalo ovakvo ponašanje u saobraćaju.

Prema aktuelnom zakonu, vozačima ili instruktorima vožnje koji imaju više od 1,5 promila alkohola u krvi prijetila je kazna od 400 do 1.000 KM i zabrana vožnje od dva do šest mjeseci. Nacrtom ZOBS-a, očekuju ih značajno veće novčane kazne od 2.000 do 3.000 KM, uz oduzimanje vozačke dozvole na period od najmanje šest mjeseci.

Ista kazna će se primjenjivati na vozače koji upravljaju vozilom prije sticanja prava na vožnju i one koji prekorače dozvoljenu brzinu za više od 50 kilometara na sat u naseljenim područjima.

Ukoliko vozač izazove saobraćajnu nesreću pod uticajem alkohola, vožnjom bez važeće vozačke dozvole ili prekomjernom brzinom, predviđena novčana kazna iznosit će od 3.000 do 5.000 KM, uz dodatnu zabranu upravljanja vozilom u trajanju od devet mjeseci.

Nacrt zakona takođe adresira pitanje električnih prevoznih sredstava, propisujući da vozač ili vlasnik električnog prevoznog sredstva ne smije ostaviti isto bez nadzora na saobraćajnim površinama, osim na određenim i označenim mjestima.

Nove odredbe takođe kažnjavaju vozače koji drže dijete u krilu ili naručju tokom vožnje, proširujući primjenu prekršaja koji su do sada bili manje sankcionisani. Novim zakonom, vozači koji prevoze dijete mlađe od 12 godina na sjedištu suvozača ili ih drže u krilu suočit će se s kaznom od 400 do 1.000 KM.