Volonteri su realizirali projekat „Očistimo zemlju za jedan dan“

I ove godine su vrijedni volonter sa pjesmom krenulu u akciju čišćenja Grada Tuzle sa svim prigradskim naseljima da osiguraju bar donekle sigurnost zdravlja građana koje je narušeno donekle i nečistim ilegalnim deponojama duž cijelih tuzlanskih naselja. U akciji čišćenja ilegalnih deponija otpada uzelo je učešće preko 900 volontera i prikupljeno je 43 tone otpada.


Ovaj projekat realizuje „Let s Do It„ Tuzla koji se pridružio projektu u BiH, koji je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnju drveća učestovalo 188991 volontera koji su očistili oko 13.650 tona otpada i zasadili 446.491 sadnica raznih vrsta drveća.


Volonterska akcija ove godine je održana u okviru kampanje „World Cleanup Day“ koja se provodi u 168 zemalja svijeta, a okuplja preko 35 miliona volontera.


Kako je izjavila Kanita Salihović, izvršna koordinatorica projekta „let s Do It Tuzla“ svi učesnici su kroz terensku akciju čišćenja ilegalnih deponija otpada dali doprinos poboljšanju i razvoju lokalne zajednice. Ove godine su učestvovali u navećoj mjeri učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, članovi nevladinih organizacija i brojni drugi aktivisti i zainteresovani građani. Ovo je bila jubilarna deseta terenska akcija čišćenja deponije u našem gradu gdje smo prikupili 43 tone otpada. Cilj našeg projekta i ove terenske akcije jeste kako čišćena ilegalnog deponovanog otpada , tako i podizanja svijesti kod svih građana o značaju zaštite životne sredine i pravilnog zbrinjavanja otpada, naglasila je Kanita Salihović.


Ovogodišnjom akcijom su vrijedni volonteri očistili; izletište Ilinčica, park Slanu Banju, Vidikovac, Kicelj, parking kod Filozofskog fakulteta Tuzla i parking na platou TC „,Merkator“, zatim naselje Sjenjak, Slavinoviće, Irac. Tradicionalno su obuhvaćene i mjesne zajednice: Kiseljak, Dobrnja, Obodnica, Gornja Tuzla, Solina, Breške i Husino.


Realizaciju akcije „Let s Do It Tuzla“, očistimo zemlju za jedan dan i ove godine je podržakla kompanija Eko život d.oo Tuzla, NLB Banka, d.d. Sarajevo, Fabrika cementa Lukavac, Misija OSC t-a u BiH, Garašević d.o.o., Rudarski institut Tuzla, farmaceutska kuća „Zada“ ,Ppharma ce uticals , kompanija DCCS , te i druge društveno odgovorne i ekološki orijentirane kompanije i institucijeu


Duška REBIĆ