Vlada TK: Tokom tri mjeseca rada realizovano 11 od 18 mjera

Tokom trećeg mjeseca rada Vlade Tuzlanskog kantona stvoreni su preduslovi za isplatu novčane pomoći penzionerima sa najnižom penzijom, uspostavljen je sistem elektronske prijave ispita na Univerzitetu u Tuzli, te su nakon skoro dva desetljeća doneseni novi pedagoški standardi za osnovno i srednje obrazovanje, te normativi i standardi za visoko obrazovanje, istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije Vlade TK, premijer Kantona Irfan Halilagić.

Premijer je akcentirao da je do danas, kada Vlada obilježava i prvih 100 dana od svog imenovanja, u potpunosti realizirano 11, od ukupno 18 mjera, koje je Vlada obećala u ekspozeu prilikom svog imenovanja, te da su sve mjere realizirane i prije postavljenih rokova.

Gledajući procentualno, radi se o 61% ispunjenih obećanja. Usim navedene tri mjere, tokom prvih tri mjeseca rada, stavljena je van snage i odluke o povećanju plata i ostalih primanja poslanika u Skupštini TK, premijera, ministara u Vladi TK i savjetnika.

Doneseni su svi potrebni akti i započinje se sa realizacijom primanja naknade majkama porodiljama, te je za 50% povećan dječiji doplatak. Visina egzistencijalne naknade za demobilisane borce povećana je za 25%, a za 60% su povećane naknade za oboljele od celijakije. Poticaji u poljoprivredi su ostvareni u iznosu od oko 11,5 miliona KM, umjesto 10 miliona KM, koliko je obećano u mjerama, a za 100% su povećana izdvajanja za podršku povratničkoj populaciji.

Za 50% su povećana sredstva planirana za podršku nerazvijenim i manje razvijenim općinama u našem kantonu, a za 20% je izvršeno i povećanje sredstava na budžetskim pozicijama za projekte iz oblasti kulture, sporta i mladih.

Kada je u pitanju realizacija posljednje tri mjere premijer je istaknuo da je potpisan Sporazum sa Federalnim zavodom za PIO/MIO. Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala 3,5 miliona KM za pomoć u iznosu od po 100,00 KM za 35.466 penzionera sa najnižom penzijom sa područja Tuzlanskog kantona.

„Studenti Univerziteta u Tuzli već neko vrijeme unazad mogu učestvovati u testnoj fazi projekta e-prijava. „E – prijave će od naredne akademske godine omogućiti elektronsku prijavu ispita, čime eliminiramo „papirne prijave“, čekanje u redovima, a značajne benefite imat će i sami uposlenici na Univerzitetu“, kazao je premijer Halilagić.

Na kraju, ali jedna od najznačajnijih mjera je inoviranje pedagoških normativa i standarda u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, u čemu su svoj doprinos dali i predstavnici obrazovnih institucija, sindikata ali i drugih institucija iz obrazovnog sistema. Svi oni danas su se, na konferenciji za medije, pohvalno izjasnili o ovom, za cjelokupan obrazovni sistem u Kantonu, iznimno važnom dokumentu.

Kada je u pitanju nastavak rada u narednom periodu, premijer Halilagić je naglasio da je Vlada već pokrenula i provodi brojne aktivnosti i u preostalim mjerama.

„Neke od mjera zaista su limitirane rokovima i ne možemo ih realizirati prije nego dođu ti rokovi, ali to ne znači da na njima već ne radimo. Ovim pokazujemo da možemo i hoćemo drugačije, odgovorno i transparentno“, zaključio je premijer Halilagić.

(RTVSlon.ba)