Vlada TK produžila važenje epidemioloških mjera za još 14 dana

Za još 14 dana produženo važenje dosadašnjih mjera. Vlada Tuzlanskog kantona na danas održanoj sjednici donijela je Zaključak kojim usvaja Naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.

Ona obuhvata naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje su donesene na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 16.06.2021. godine. Naredba se primjenjuje od 17.06.2021. godine, a važi do 02.07. 2021. godine i prema njoj je moguće organiziranje većih skupova uz posebno definirane uslove: posjedovanje negativnog antigenskog ili PCR testa ne starijeg od 48 sati, potvrda o prebolovanom Covid-19 ne starija od 6 mjeseci ili potvrda o završenoj vakcinaciji. Također je dozvoljeno održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova, na kojima može prisustvovati do 100 osoba, a ukoliko skup ima više od 100 osoba, potrebno je da sudionici imaju: negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati, potvrdu o prebolovanom COVID-19 ne stariju od 6 mjeseci ili potvrdu o završenoj vakcinaciji.

U skladu sa Naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva F BiH dozvoljava se prisustvo gledalaca na profesionalnim sportskim takmičenjima na otvorenom, uz uslov korištenja maksimalno do 30 procenata kapaciteta stadiona, ali ne više od 500 osoba po tribini. Osobe na tribinama moraju nositi maske. I dalje je obvezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru i uz poštivanje distance od minimalno 2 metra. A ukoliko se ne može ostvariti distanca od 2 metra nalaže se obvezno nošenje maske i na otvorenom prostoru.

Prema Naredbi, u veletrgovinama i supermarketima se ograničava broj kupaca (definira se prostor od 10m2 prodajnog objekta po potrošaču a bez obzira na veličinu prostora prodajnog objekta, nije dozvoljen boravak više od 400 potrošača). Dozvoljavaju se posjete domovima za stara i iznemogla lica na području Tuzlanskog kantona. Od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, nadležnih gradskih/općinskih inspekcija i Uprave policije Tuzlanskog kantona traži se nastavak aktivnosti u smislu kontrole provedbe donesenih naredbi. Ugostiteljskim objektima se preporučuje dominantno korištenje kapaciteta na otvorenom (bašte) uz poštivanje važećih epidemioloških mjera.