Vlada TK podržala rad Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ prezentovalo je svoj rad premijeru Tuzlanskog kantona Kadriji Hodžiću, ministru zdravstva Boži Juriću i ministru za rad, socijalnu politiku i povratak Esadu Džidiću. Bila je to prilika i da se najavi polaganje kamena temeljca za „Roditeljsku kuću“ u krugu Klinike za dječije bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

Direktor Fikret Kubat i koordinatorica Atifa Buldić Bešić ovom su prilikom govorili o angažmanu Udruženja kao psiho-socijalne podrške ne samo oboljeloj djeci nego i članovima porodice i medicinskom osoblju. Pokrenuti projekat saradnje sa UKC-om Tuzla, uz podršku resornih ministarstava i Vlade TK koja je izdvojila 50 000 KM, te uz finansijsku podršku Kuvajta koji je donirao 800 000 KM rezultirat će izgradnjom Roditeljske kuće, rečeno je ovom prilikom.

„Bit će to mjesto na kojem će djeca oboljela od raka i njihove porodice imati kontinuirani smještaj za vrijeme liječenja na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti, a koji dolaze da područja cijelog Tuzlanskog kantona i pripadajućih regija“, naglasio je direktor Kubat. Govoreći o načinu i konceptu na koji funkcioniše Udruženje, Kubat je naglasio važnost inicijative da se što više lokalnih zajednica putem tzv. granta uključi u finansiranje ovakvog vida pomoći djeci oboljeloj od raka.

Ministar Jurić istaknuo je da podržava aktivnosti Udruženja a kao ljekar je svjestan koliko je teška borba koja slijedi nakon dijagnosticiranja malignog oboljenja. Istog mišljenja je i ministar Džidić koji je naglasio da Udruženje zavrjeđuje posebnu pažnju te da će u Vladi TK imati partnera.