Vlada TK i Ambasada SAD-a potpisale Memorandum o saradnji u borbi protiv korupcije

Memorandum o razumijevanju o saradnji u borbi protiv korupcije koji su potpisali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić u ime Vlade TK i direktor Odjela za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona Stephen Glaser korak je naprijed u borbi protiv korupcije i dat će značajnu podršku u radu novoformiranog Ureda za borbu protiv korupcije u Tuzlanskom kantonu.

Memorandumom je predviđeno da Ured za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD –a, kao odjel pri Ambasadi SAD –a u Sarajevu finansira paket tehničke pomoći Vladi TK kao vid pomoći u borbi protiv korupcije i radu Ureda za borbu protiv korupcije.

„Ovaj Memorandum je vjetar u leđa Vladi TK da ove procese nastavi kako bismo u konačnici uspostavili sam Ured i stavili u puni kapacitet onoga što treba da bude posao tog ureda i njegova nadležnost“, izjavio je za RTV Slon Irfan Halilagić, premijer TK

Ovim se žele postići održive dugoročne promjene u institucijama i antikorupcijskim sistemima kroz koordinirani i integrirani pristup suzbijanju korupcije, s posebnim naglaskom na poboljšanje preventive, kontrole i istrage. Borba protiv koprupcije za nas je jedna od ključnih stvari za budućnost BiH, poručio je predstavnik Američke ambasade.

„Svaka vlada koja želi da se bori protiv korupcije, mi smo tu da pomognemo. Korupcije ima u svakoj zemlji, uključujući i Sjedninjene države i zbog korupcije u SAD –u mi smo naučili kako da se borimo protiv nje. Ovdje smo da pomognemo novouspostavljenom uredu za borbu protiv korupcije i važno je da čestitamo vladi na napretku koji je napravila do sada. Ovo je tek treći Ured u cijeloj zemlji nakon Sarajeva i Brčkog, zato anm je drago što možemo podržati ovaj ured. Znamo da će biti dosta izazova za vladu ali mormo se boriti zajedno protiv korupcije”, izjavio je Stephen Glaser, direktor Odjela za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona pri Ambasadi SAD-a u Sarajevu.

A jedan od izazova je i zapošljavanje u Uredu u borbi protiv korupcije, odnosno postizanje njegove neovisnosti u radu. Prema riječima resorne ministrice, uredom će rukovoditi državni službenici a isti status imat će i svi njegovi uposlenici.

„To je jedan od načina kako bi se preduprijedile eventualne smjene rukovodioca Ureda, odnosno to da ih postavlja i smjenjuje politika. Od nekud moramo krenuti, dakle politika ipak mora nekog imenovati, sa dlaji proces će odvijati državni službenici. Zato i imamo ovaj mali zastoj u imenovanju rukovodioca Ureda za borbu protiv korupcije, jer taj proces vodi Agencija za državnu službu BiH i znamo da su tu usporene pšrocedure“, izjavila je Senada Dizdarević, ministrica pravosuđa i uprave TK.

Ured za borbu protiv korupcije TK-a predstavljat će mehanizam za provođenje Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu, a osnovna zadaća uposlenika Ureda bit će prikupljanje i analiza podataka koji će, u slučaju bilo kakvih anomalija, biti proslijeđeni u nadležno tužilaštvo.