Vlada FBIH osigurala 60 miliona KM za pomoć obrtnicima

Kako bi se lakše prevazišle posljedice koje je sa sobom donijela pandemija korona virusa, ali i održala zaposlenost, Vlada Federacije BiH u oktobru prošle godine usvojila je Uredbu o finansijskoj pomoći obrtima i drugim samostalnim djelatnostima. Do kraja ovog mjeseca na račune više od 24 hiljade korisnika biće uplaćeno oko 60 miliona KM.

Očekivati je da vrlo brzo ta sredstva budu na računima onih koji su dobili ta sredstva, nekih 44 hiljade uposlenih je podržano na ovaj način. Ono što je posebno važno naglasti je da smo prvi put uspjeli ovaj proces provesti digitalno”, istakao je Amir Zukić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

Među uslovima za dodjelu ove pomoći jeste i da korisnici imaju sjedište na teritoriji FBIH, te da imaju izmirene obaveze po osnovu doprinosa i poreza, kao i uredno izmirene obaveze, a pored finansijske podrške koju je Vlada Federacije pružila obrtnicima, također su reducirani i troškovi apliciranja i vremena za potrebnu dokumentaciju.

Drugi naš zahtjev da obrtnik ne ganja te papire kako se u narodu kaže, nego da te potvrde o izmirenim obavezama i sve ostale potvrde koje su potrebne da obezbijedi Vlada FBIH odnosno resorno ministarstvo. Ovdje smo se angažovali da taj Javni poziv, da ta raspodjela od 60 miliona bude što transparentnija i što vidljivija svima”, kazao je Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH.

Od broja zaposlenih radnika koje jedan obrt ima zavisi i koliko će sredstava dobiti, a kada je u pitanju Tuzlanski kanton još uvijek se ne zna koliko obrtnika će dobiti sredstva, a kako Babić ističe, veliki broj korisnika nije znao ni da će dobiti sredstva.