Vlada će iznaći način da dodatno pomogne poljoprivredne proizvođače

I pored izdašne podrške koju je Vlada Tuzlanskog kantona ove godine osigurala za podršku poljoprivrednim proizvođačima, a koja, podsjećamo, iznosi rekordnih 11,5 miliona KM, zbog ekonomskih kretanja, inflacije, ali i prirodne nepogode – suše koja je pogodila cijelo područje jugoistočne Europe, poljoprivredni proizvođači suočili su se sa dodatnim izazovima za očuvanje nivoa svoje poljoprivredne proizvodnje. S tim u vezi danas su premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emir Begić upriličili sastanak sa predstavnicima proizvođača mlijeka predvođenim sekretarom Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju u Kantonalnoj privrednoj komori Suadom Selimovićem.

Na Tuzlanskom kantonu mi proizvodimo blizu 30 miliona litara mlijeka godišnje, što je trećina ukupnih potreba kantona za ovim proizvodom. To pokazuje da prostora za dalji razvoj itekako ima“, kazao je Selimović.

Pojašnjavajući stanje u mljekarstvu, predsjednik udruženja mljekara u TK Edin Glibanović ističe da je u našem kantonu registrovano 1350 gazdinstava u obrtu, te da je po pet članova porodica angažirano u obrtu, što je, gledajući zbirno, sa skoro 7.000 radnih mjesta i najveća fabrika u kantonu po broju radnih mjesta.

Ova godina je po mljekare krenula izuzetno loše, poskupljenja koja su nastupila u svim našim ulaznim parametrima usložila su se sušom koja je prepolovila prinose za oko 50%. Također, ogromne su štete i od divljih svinja i sve se to direktno odražava na našu proizvodnju. Stoga želimo zamoliti Vladu da nam dodatno pomogne da očuvamo proizvodnju i naš stočni fond. Mlijeko je esencijalna namirnica za život naših građana i nemojmo dozvoliti da u toj namirnici toliko ovisimo o uvozu“, pojasnio je Glibanović.

Premijer Halilović i Ministar Begić su iskazali razumijevanje za situaciju u kojoj se nalaze svi poljoprivredni proizvođači uključujući i mljekare, posebno imajući u vidu da se približava vrijeme jesenje sjetve, te da je neophodna podrška kako bi farmeri mogli proizvesti neophodnu hranu za stoku.

Nažalost i u ovoj oblasti su nadležnosti podijeljenje između kantonalnog, federalnog i nivoa lokalnih samouprava. Što je bilo do Kantona već smo realizirali, osigurali smo povećanje sredstava i isplatili naše podsticaje. Također smo već upućivali inicijative Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kada je u pitanju proglašenje divlje svinje štetočinom i za izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu. Nažalost, inicijative nisu dobile podršku u Federalnom ministarstvu, ali ćemo mi te naše inicijative, sa dodatnim obrazloženjima uputiti ponovno“, kazao je ministar Begić, dodajući da je mljekarstvo strateška poljoprivredna grana i svjesna toga Vlada je za 70% povećala poticaje po muznom grlu.

Premijer Halilagić također ističe da je nesporna dobra volja Vlade da pomogne poljoprivredne proizvođače.

Moramo naći način da pomognemo i da odobrovoljimo federalni nivo da i oni odgovore na probleme s kojima se susreću ne samo poljoprivredni proizvođači iz Tuzlanskog, nego i iz drugih kantona. A čujemo da su problemi veoma slični, ako ne i isti. Ono što je dobra strana jeste da su javni prihodi nešto bolji i kako se to može vidjeti, trudimo se da ta sredstva, kroz razne programe vratimo privredi, poljoprivredi i td. U tim smjeru sagledat ćemo mogućnosti i da, osim već planiranih 11,5 miliona KM, osiguramo i dodatna sredstva za podršku poljoprivrednim proizvođačima“, kazao je premijer Halilagić akcentirajući da nam svima predstoji da iznađemo način kako da sve ove mjere usmjere da se za rezultat dobije istinsko povećanje poljoprivredne proizvodnje.

To je zadatak na kojem Vlada mora dobiti pomoć samih poljoprivrednih proizvođača.