Više od 600 hiljada KM za pomoć sektoru saobraćaja u TK

Ministarstvo  trgovine, turizma i saobraćaja je prvi put realiziralo Javni poziv kojim je pomoglo sektor saobraćaja, za autobusne i taksi prijevoznike, a riječ je o subvencioniranju dijela bruto plate za april i maj 2021. godine. Intencija Vlade TK je da pomogne privredu u svim segmentima u skladu s mogućnostima.

Radi se o subvencioniranju dijela bruto plate i to za autobusne prevoznike u iznosu od 380 maraka po jednom radniku za april i maj 2021. i našim taksistima u iznosu od po 135 KM za april i maj” – rekao je Hamza Bešić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Vlada TK rebalansom budžeta osigurala je 800 hiljada maraka za pomoć sektoru saobraćaja. Zbog pandemije korona virusa, ovaj sektor pretrpio je gubitke prihoda do 70 posto.

Ovu pomoć smo obezbijedili za prijavljenih 437 privrednih subjekata u ovom sektoru i za njih smo osigurali 630 hiljada maraka. Razlika do 800 hiljada nije popunjena jer nismo imali dovoljan broj prijavljenih i na taj način smo subvencionirali 2267 plaća sektoru saobraćaja” — naglasio je Kadrija Hodžić, premijer TK.

Isplata je započela i bit će okončana u narednih pet dana. Sektor prevoza putnika u velikoj mjeri pogođen je pandemijom. Padovi u prihodima su bili ogromni, a sada su tek na 63 posto prometa koji su imali u 2019. godini.

Naša predviđanja su da ćemo tek do 75 posto doći tek 2022. godine. Ovdje je potrebno uložiti jako velika sredstva za ostvarivanje male dobiti mi ćemo biti u velikim problemima” – istakao je Nedžad Siočić, direktor Transturist-a.

Situacija nije bolja ni kada su u pitanju taksi prevoznici. Restriktivne mjere koje su bile na snazi ugrozile su poslovanje. Grad Tuzla ima 350 registrovanih taxi prevoznika, a problem je svima isti. Pomoć koju su dobili je od velikog značaja.

Mi u taksi prevozu smo ovisni o protoku roba i putnika, a svi znamo šta je pandemija je s toga uradila tako da je bilo kakva pomoć značajna i značajnije je samo prepoznavanje” – kazao je Neim Husić, predsjednik Udruženja Tuzla Taxi.

Resorno ministarstvo i Vlada TK prepoznali su značaj očuvanja radnih mjesta u sektoru saobraćaja. Tu praksu nastavit će i u narednom periodu