Više od 600 doktora i stomatologa u ponedjeljak podnosi otkaze u Tuzlanskom kantonu /VIDEO/

Propao je još jedan pokušaj progovaranja između članova Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK i Vlade ovog kantona, zbog čega će u ponedjeljak, 18. juna ove godine, više od 600 ljekara podnijeti otkaze.
Naime, na pretposljednjem sastanku sindikalista i predstavnika Vlade TK postojale su sve indicije da će danas doktori medicine i stomatologije, odnosno njihov sindikat, dobiti reprezentativnost na nivou kantona, ali do toga ipak nije došlo.
Također, nije potpisan ni kolektivni ugovor na kojem insistiraju doktori, zbog čega će pokrenuti već ranije donesenu odluku da u ponedjeljak, 18. juna ove godine podnesu otkaze.
“Duboko smo razočarani odnosom Vlade TK prema doktorima medicine i stomatologije u TK. Osnovni zahtjev doktora je bio da se uvaže kao socijalni partner i da nas se uvede u pravo da možemo odlučivati o sebi. Na sjednici Štrajkačkog odbora smo donijeli zaključak da 18. juna dajemo individualne ostavke. Ostavke podnosi najmanje 600 ljekara, od čega je oko 200 iz UKC-a Tuzla”, rekao je na današnjoj konferenciji za medije Amdir Suljić, potpredsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH i predsjednik Štrajkačkog odbora u TK.
Držeći se presude stare dvije godine koju je prvi put, kako tvrdi, pročitao prije tri dana, premijer TK Jakub Suljkanović je kazao da u ovom trenutku Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije TK reprezentativnost ne može biti dodjeljena.
On je podsjetio da je većina zahtjeva ovog sindikata uvažena prilikom potpisivanja kolektivnog ugovosa sa Nezavisnim strukovnim sindikatom zaposlenih u zdravstvu TK te naglasio da na postupak doktora medicine i stomatologije ne može utjecati.
„Voljeli bismo da se ne ide u te procese, a da li će se desiti ne znam. Molimo ih da shvate ozbiljnost situacije i da uvaže ove činjenice te da sačekamo da se ovo razriješi pred sudskim instancama. Dajte da uđemo u postupak na bazi odluka kakve god one bile. Vlada TK ne može prihvatiti bilo kakve ucjene“, zaključio je Suljkanović.
https://youtu.be/LJhmrHzozPE
(tuzlanski.ba)