Više od 21 milion KM za rekonstrukciju magistralnih cesta u Tuzlanskom kantonu

Sanacija i poboljšanje putne infrastrukture u Tuzlanskom kantonu bila je tema sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića i rukovodstva JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine. Kako su prezentirali iz JP Ceste Federacije, za projekte u Tuzlanskom kantonu ove godine je planirano izdvojiti preko 21 milion KM, a pojedine dionice će svoju rekonstrukciju doživjeti vrlo brzo.

Naši zahtjevi nisu megalomanski ili fantazijski, niti u ovom kratkom periodu očekujemo neke mega-projekte. Smatramo da u odnosu na ono što izdvajaju građani i privreda TK, sigurno zaslužuju i moraju dobiti mnogo više od onoga što trenutno imamo. Taj minimum jeste rekonstrukcija i sanacija postojećih dionica. Dobili smo čvrsta obećanja da će biti uložen maksimum truda kako bi na određenim ključnim dionicama koje su u katastrofalnom stanju, već ove godine „osvanule“ mašine i radnici“, kazao je kratko nakon sastanka premije Tuzlanskog kantona Halilagić.

Od planiranih projektata iznosima se najviše ističu izgradnja traka za spora vozila na dionici Banj Brdo – Simin Han u vrijednosti 2.608.000 KM, sanacija asfaltnog kolovoza na cesti Donja Orahovica – Šićki Brod (1.530.000 KM), te sanacija asfaltnog kolovoza na cesti Šićki Brod – Živinice – Vitalj (1.550.000 KM). Planirana je i izgradnja ceste Tuzla (Drežnik) – Šićki Brod, odnosno dovršetak izgradnje kružne raskrsnice Lipnica, rekonstrukcija raskrsnice u Gornjoj Kalesiji, poboljšanje sigurnosti prometa u industrijskoj zoni Gradačac, sanacija mosta preko rijeke Suha u Stuparima, sanacija asfalta na cestama Doboj – Donja Orahovica, Živinice 1 – Vitalj i Vitalj – Olovo, kao i na ulazu u Lukavac i dionici Živinice Husino. Planirana je i rekonstrukcija raskrsnice na cesti M18 u naselju Maline, te rekonstrukcija i dogradnja potputnjaka na magistralnom putu M18 u Živinicama, sanacija mosta preko Ujića rijeke u Kladnju, te mosta na rijeci Drinjači u Gojsalićima.