Virus korona “poharao” i radna mjesta u FBiH

Koordinaciono tijelo koje je formiralo Ekonomsko-socijalno vijeće Federacije BiH sutra bi trebalo da ima kompletne podatke o tome koliko radnika u FBiH je ostalo bez posla, i to po sektorima.

Ovo je danas “Nezavisnim” rekao Mevludin Bektić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika BiH, koji djeluje u Federaciji BiH.

On je potvrdio da je više hiljada radnika u ugostiteljstvu i turizmu ostalo bez posla u martu, a sve zbog posljedica virusa korona, te da je veliki broj vozača takođe ostao bez posla.

“Tražili smo podatke. Sastanak je u utorak u 10 sati i vjerujem da će iz Zavoda za zapošljavanje FBiH imati konkretne podatke o tome koliko je radnika od 10. marta do danas ostalo bez posla”, kazao je Bektić.

On je rekao da je najveći problem u tome što više od 60.000 radnika u FBiH nije u sindikatu pa je teško dobiti sve podatke.

Upitan da li ima informaciju da je više od 500 radnika iz kompanije “Standard” Ilijaš ostalo bez posla, Bektić je rekao da je čuo za to, ali da nije dobio potvrdu, te da je upit poslao u ogranak sindikata koji je zadužen za šumarstvo i drvnu industriju, kao i da vjeruje da će u toku sutrašnjeg dana (utorak) imati konkretan podatak o tome.

I iz Udruženja poslodavaca FBiH su reagovali, tražeći od FBiH da zabrani otpuštanje radnika.

“Prijedlog Udruženja poslodavaca Federacije da se u javnom sektoru smanje plate za 20 posto neće radnike iz privatnog sektora, koji su dobili otkaze, vratiti na posao”, kažu iz Sindikata, te poručuju da je potrebno što prije donijeti set ekonomskih mjera kako bi se zaustavili masovni otkazi radnika.

Vlada Kantona Sarajevo je, čini se, poslušala zahtjeve sindikata pa je na sastanku u nedjelju najavila da će donijeti set mjera koje će pomoći privredi u ovom kantonu. Tako je jedan od zaključaka bio da će ova vlada do 31. marta donijeti kratkoročni set mjera pomoći privredi u cilju očuvanja radnih mjesta. On će podrazumijevati pomoć pravnim subjektima koji su pogođeni mjerama zabrane obavljanja djelatnosti iz oblasti turizma, hotelijerstva, ugostiteljstva, prevoza putnika, trgovine i slično, a posebno onima koji prema klasifikaciji djelatnosti obavljaju pretežitu djelatnost koja je obuhvaćena mjerama zabrane.

Takođe je zaključeno i da će srednjoročni set mjera biti donesen nakon rebalansa budžeta Kantona Sarajevo.

Istaknuto je kako će Vlada pomoći poslodavcima koji su zadržali radnike tako što će sufinansirati dio troškova za isplatu martovske i aprilske plaće. Podaci će biti prikupljeni od Porezne uprave o broju pravnih subjekata i broju zaposlenih radnika, koji su zadržani u radnom odnosu do 31. marta, odnosno 30. aprila 2020. godine.

Naglašeno je da su radnici odgovornost i Vlade i poslodavaca, da Vlada želi da pomogne privredi, ali i da poslodavci treba da pokažu odgovornost i senzibilnost. Razmatran je i prijedlog mjera poslodavaca koji zahtijevaju i ukidanje parafiskalnih nameta i oslobađanje od zakupnine. Poslodavci su, također, istakli da zaposleni u javnom sektoru treba da podijele teret krize solidarno s realnim sektorom.