Večeras koncert Amire Medunjanin u okviru sajma “LIST” 2022 u Lukavcu

U okviru 20. jubilarnog Lukavačkog sajma turizma i ekologije ”LIST” u subotu 07. maja 2022. godine u 20h u JU Centar za kulturu Lukavac biti će održan koncert Amire Medunjanin.

 

Amira je rođena u Sarajevu u vrijeme kada je popularnost tradicionalne muzike u bivšoj Jugoslaviji bila na vrhuncu, a sevdah je za nju imao posebno mjesto. Sevdalinke koje je naučila od svoje majke bile su najljepše pjesme. Fascinacija usmenom tradicijom Bosne i Hercegovine dovela ju je do toga da se posveti stvaranju jedinstvenog glasa unutar sevdalinki kako bi u potpunosti istražila njihov izražajni kapacitet.

Provela je godine u uzaludnoj potrazi za ljudima koji dijele njezine ideje o sevdahu i za najboljim načinom da ga predstavi. Nazvana “Bosnia's Billie Holiday” od strane glazbenog novinara i autora Gartha Cartwrighta, usporedba odražava način na koji Amira izvrće sevdah iznutra, pronalazeći nove kontekste i forme unutar tradicije stare stotine godina.

 

Ulaz na koncert je slobodan, a svoje gratis ulaznice možete preuzeti od četvrtka 28.04. u Službi za administraciju i marketing, svakog radnog dana od 7:00 do 15:30.

 

Organizator: JU Centar za kulturu Lukavac

 

Pokrovitelji: Grad Lukavac, Turistička zajednica Grada Lukavac, Vlada Tuzlanskog kantona