Uz 21.Književne susrete „Cum grano salis“ otvaranje izložbi i promocije nominovanih romana

U povodu 21.Književnih susreta „Cum grano salis“upriličena je izložba fotografija , pisama i drugih dokumenata koji su vezani za život posvećen historičaru filozofije, esejiste,i prevodiocu i pjesniku Izetu Sarajliću. Izložba pod nazivom „Vrijeme je naše“.Ono će biti naš saveznik“, autorice Tamare Sarajlić Slavnić je otvorena u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, a rađena je u produkciji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.
Na ovaj način je ponovo oživjeo lik pjesnika Izeta Sarajlića koji je objavio za života 30 knjiga poezije, od kojih su neke prevedene na 15 stranih jezika. Na zidovima velikog galerijskog prostora izložena su dokumenti , pisma i susreti sa njegovim prijateljima piscima i pjesnicima , ali i revolucionarima koji su i na ovaj način osvjetlili lik Izeta Sarajlića koja se uklapa u temu izložbe prijateljstva koje je na neki način najviše zastupljeno kroz pisma iz svih krajeva svijeta koja su stizala .
Na otvaranju izložbe veliki  pjesnik sa izložene njegove fotografije je  posmatrao i slušao riječi koje su ga ponovo oživjele u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u kojoj je već godinama bilo mnogo susretanja kroz izložbe i pjesnika, pisaca , slikara, ali i revolucionara jer je grad Tuzla već odavno prepoznat kao najveći antifašistički grad na širim prostorima, ali svakako i najviši u cijeloj BiH.
Svakako i ovoga puta na Izložbu su stigli i Sarajlije, koje su uljepšale ovaj događaj, ali i direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla  Šehabović,  koja je kroz samu organizaciju izložbe oživjela lik velikog pjesnika i istakla, da je pripremljeno mnogo pisama , ima ih 80 iz mnogih zemalja koja su stizala na adresu Sarajlića i iz porodične arhive koja su u odabiru  neka i preštampana zbog veće vidljivosti, a sva pisma su vezana za prijateljstvo Izeta Sarajlića sa prijateljima koji su ga voljeli i cijenili.
Izložbu je otvorio književnik i gradonačelnik grada Tuzle ,Jasmin Imamović koji se ovom prilikom zahvalio Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti koji su prepoznali Međunarodnu galeriju portreta Tuzla, kao hram umjetnosti koja je čuvar za sva vremena mnogih događaja koji su kroz izložbe i druge događaje i književne susrete oživjeli sjećanja na mnoge pisce, pjesnike i slikare,  koji nisu više među živima. Zahvaljujem se  Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti koja je važna institucija , kulturna vrijednost našeg identiteta uz njihovu saradnju organizovane su i izložbe i drugi događaju , da pogledaju naši građani, istakao je između ostalog gradonačelnik Imamović.
Izložba će biti otvorena do 16 septembra , do kada se može pogledati.
Istog dana u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli upriličeno je predstavljanje još tri nominovanih romana za Nagradu „Meša Selomović“, roman „Pogovor“ autora Davida Albaharija , roman u kojem nas autor vodi misterioznim i komplikovanim putevima afričko-evropskih odnosa, lavirintom nestalih neravnopravnih veza između dva sudbinskih izukrštenih kontinenata.Roman je predstavio književnik Emir Imamović i književni kritičar Damir Arsenić.
Pored ovog romana predstavljen je i roman „Sampas“ književnika Ilije Đurovića koji na momente predstavlja hiper realistično djelo i pruža snažnu emociju, koju kroz prizmu jednog lika prenosi na ostale.
Istog dana , promovisan je i roman „Ja sam“ književnika Damira Uzunovića, koji predstavlja jednu građu u kome su sve istance vezane životnom pričom  glavnog lika kroz čiji se ugao posmatraju sve pojave, i one bezazlene i usputne . Roman „Sampas“ i „Ja sam“ predstavili su njihovi  autori, književnici Iija Đurović i Damir Uzunović uz moderatora Emira Imam ovića.
 

Piše :Duška REBIĆ