Uvođenje 4G mreže u BiH do kraja godine

Stanovnici Bosne i Hercegovine već godinama čekaju na zakonska rješenja koja će omogućiti korištenje novih tehnologija u oblasti mobilnih komunikacija, poznatijom pod nazivom 4G mreža, a izvjesno je da će to doživjeti do kraja tekuće godine.

Kako su rekli za Radiosarajevo.ba iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Vijeće ministara BiH je u skladu sa Zakonom o komunikacijama nadležno za izradu i usvajanje politike i određivanje zastupanja Bosne i Hercegovine na međunarodnim forumima u oblasti komunikacija.

“S tim u vezi, Vijeće ministara je u maju 2017. godine usvojilo Politiku sektora elektronskih komunikacija i Akcioni plan za njenu implementaciju, čime je stvoren okvir za uvođenje 4G mreže u Bosni i Hercegovini. Ovom Politikom definirani su nositelji i aktivnosti u procesu uvođenja 4G mreže u BiH. Politikom je definirano da će Regulatorna agencija za komunikacija u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa BiH, te dva resorna entitetska ministarstva dostaviti Vijeću ministara BiH prijedlog odluke kojom će se utvrditi kada i pod kojim uvjetima će RAK izdati dozvolu za 4G postojećim licenciranim mobilnim operatorima u BiH, te cijenu, način i postupak plaćanja dozvola, kao i namjenu uplaćenih sredstava“, istaknuli su iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Regulatorna agencija za komunikacije je već dala na javnu raspravu pravilo o dodjeli RF sektra za LTE u frekvencijskom opsegu 900/1800/2100 MHz što je jedna od pretpostavki za uvođenje 4G mreže u BiH.

“RAK trenutno radi na izradi prijedloga odluke kojom će se utvrditi kada i pod kojim uvjetima će biti izdavane LTE dozvole postojećim licenciranim mobilnim operaterima, te će u konačnici prijedlog Odluke, a prije slanja na razmatranje i usvajanje Vijeću ministara, usaglasiti sa ovim ministarstvom  i dva resorna entitetska ministarstva“, naveli su.

Prednosti 4G mreže su svakako veće brzine prijenosa podataka i multimedijalnih sadržaja, zatim dostupnost širokopojasne mobilne mreže za građane Bosne i Hercegovine i pokretanje novih servisa, što opet ima direktan utjecaj i na privredu države u cjelini.

Prema njihovim riječima, u proceduri ne postoji nikakav Zakon o 4G mreži, niti je to uopće potrebno u kontekstu uvođenja 4G mreže u BiH.

“Ono što se trenutno radi od strane Regulatorne agencije za komunikacije, koja je i nositelj aktivnosti u skladu sa Akcionim planom je Odluka o cijeni i uvjetima dozvole koju će telekom operatori platiti za korištenje RF spektra namijenjenog za LTE mrežu i kojom će im se dodijeliti određeni RF spektar na korištenje za te namjene“, pojasnili su iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Kako nam je dalje rečeno, sva tri telekoma u BiH su izrazila spremnost kada je u pitanju tehnička spremnost s njihove strane, te se uskoro očekuje uvođenje 4G mreže u BiH i da će građani moći konzumirati usluge ove mreže do kraja tekuće godine.

Podsjećamo, 4G mreža predstavlja zapravo četvrtu generaciju u prijenosu podataka u oblasti mobilnih komunikacija. Za razliku od 3G mreže, omogućuje i do sedam puta veću brzinu prijenosa podataka, kao i prijenos većih “blokova” podataka istodobno. U Europi je 4G mreža ušla u upotrebu 2012. godine.

Ono što je poražavajuće jeste da je BiH ostala u društvu država poput Kube, Afganistana, Sjeverne Koreje, Čada i Hondurasa koji nemaju ovu mrežu, a zaostajemo i za državama koje, prema percepciji prosječnog stanovnika BiH, slove za siromašne. Tako, naprimjer, 4G mrežu mogu koristiti stanovnici Gabona, Kambodže, Bangladeša, Etiopije, Gvineje Bisao i brojni drugi, dok bh. građani još uvijek čekaju na ovu tehnologiju.

(Radiosarajevo.ba)