Uvode se posebna odobrenja za putovanje građana BiH u zemlje Šengena?

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine, izjavio je danas da ima određene informacije o najavama da bi za državljane zemalja Zapadnog Balkana moglo da bude uvedeno pravilo traženja odobrenja od nadležnih službi Evropske unije za putovanje u šengenski prostor, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama koje su objavili pojedini mediji, postoji prijedlog prema kojem bi građani zemalja Zapadnog Balkana pomenuto odobrenje trebalo da traže elektronskim putem i da za to izdvoje 10 eura.

“Vidjećemo još na šta će to izaći, kako će to biti, ali ima vrlo ozbiljne priče oko toga. Moramo staviti prst na čelo, pa se zapitati šta nam je to trebalo. Između ostalog, i mi u Republici Srpskoj, hoćemo li gurati svakome prst u oko i kome ćemo sve gurati prst u oko i ko nam je dobar, a ko nam ne valja”, rekao je Dragan Mektić.

Komentarišući informaciju da su inspektori Službe za poslove sa strancima, na području Ilidže, uz asistenciju pripadnika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli državljanina Srbije Fadila Aljovića kojem je zabranjen ulazak i boravak na teritoriji BiH, Mektić je rekao da ima informaciju da je ova osoba uhapšena i da se nad njim vrši operativna obrada.

“Na mogu govoriti o motivima, što je došao, šta mu je namjera, gdje je bio, šta je radio. Najvjerovatnije da je negdje ilegalno prešao granicu, nije prešao na regularnom graničnom prelazu. Tražiću od SIPA da čim budu imali osnovana saznanja, da se obrate medijima”, kazao je Mektić.