Utorak u Kaleidoskopu: “Alisa u zemlji slova” ponovo pred tuzlanskom publikom

Pozorište mladih Tuzle u partnerstvu sa Akademijom umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, Gradom Tuzla i Centrom za kulturu Tuzla organizuje izvođenje predstave “Alisa u zemlji slova” nastale u okviru projekta “Dis lekcija”.

Izvođenje predstave je zakazano za utorak, 26. februar 2019. godine sa početkom u 19.30 h na sceni dvorane Kaleidoskop.

Predstava “Alisa u zemlji slova” je master rad Amile Beširović, studentice master programa Primijenjeno pozorište na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Riječ je o interaktivnoj pozorišnoj predstavi – produktu dramskih radionica programa primijenjenog teatra čiji se motivi i inspiracija za rad kriju u romanu “Riba na drvetu” autorice Linde Malali Hant. Sinergijom igre, govora, pokreta i pjevanja nastaje emotivna priča o djevojčici Ali, obraćajući se svim onim koji se osjećaju usamljenima jer ne pripadaju ondje gdje bi to željeli.

Ali je kreativna i oštroumna djevojčica čija je borba sa vjetrenjačama ekvivalent borbi za širenje osjećaja pripadnosti, a okruženje koje čine majka, nastavnici i vršnjaci su koncentrični krugovi suženih centriranih pogleda na nju, isključivo kroz prizmu akademskog uspjeha. Nova dimenzija shvatanja egzistirajućeg fenomena nastaje dolaskom novog nastavnika u školu koji u djevojčici Ali ne vidi problem, već izazov.

Kroz širok dijapazon opstrukcija koje se nalaze na svakom stepeniku životnog puta, zapitat ćemo se da li je disleksija, koju ima Ali, zapravo poteškoća ili dar?! Upravo u onome što sredina olako imenuje nedostatkom i abnormalnošću, nalazi se bogatstvo svih onih koji vide i osjete ovaj svijet drugačijim i hrabrijim, kao Ali.

Oblicima interaktivnog teatra u zajednici, publika će aktivno sudjelovati u predstavi i sebe prepustiti emocijama i izazovima Zemlje slova.