Usvojen zakon o raspodjeli javnih prihoda: dodatni milioni za TK

Izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda prihvaćene su većinom glasova delegata Doma naroda Parlamenta FBIH, a koji propisuje umanjenje koeficijenta, odnosno pondera za kanton Sarajevo. Ovim izmjenama bit će ispravljena dugogodišnja nepravda u raspodjeli prihoda kantonima u Federaciji BIH, jer će nakon umanjenja sredstava kantonu Sarajevo, razlika biti raspoređena na ostale kantone.

Mi bismo u narednom periodu za kanton Sarajevo imali ponder 1,5 koji je sada 2, s tim da se u naredne dvije godine smanjuje za 0,1 i da bismo u konačnici imali ponder za kanton sarajaevo 1,3 a za ostale koeficijente za raspodjelu onako kako je to predviđeno u zakonu sad “ kaže Slađan Ilić, delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta F BIH.

S obzirom da je Zastupnički dom Federalnog parlamenta 24. januara usvojio ove izmjene, to znači da izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda mogu stupiti na snagu. Procjena je da će zbog smanjenja stope izdvajanja iz javnih prihoda Kanton Sarajevo ostati bez skoro 80 miliona KM.

Ovdje se stalno u javnosti govori kako će se Sarajevu oduzeti stotinjak miliona maraka godišnje, zapravo ja mislim, da je se svake godine davalo stotinjak više miliona i ovdje se govori o velikim sredstvima. U proteklih 15 godina smatram da je Grad Sarajevo je dobio oko milijardu i po maraka. Ja ću navesti primjer dolazim iz ZE- DO kantona, mi godišnje dobijemo manje 17 miliona maraka. Smatram da je ovaj zakon pravičan”- istakao je Ivo Tadić, šef Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH

Ovom izmjenom mijenja se dosadašnji Zakon, koji je na snazi od 2006. godine, a u kojem su kriteriji za raspodjelu javnih prihoda broj stanovnika, teritorija i broj učenika u osnovnim i srednjim školama.Tuzla je imala i veću teritoriju i više stanovnika i veći broj učenika a dobijala je duplo manje od grada Sarajevo, rečeno je prilikom jučerašnje rasprave na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH. Dosadašnja raspodjela nije bila pravična i zbog toga je došlo do izmjene Zakona.

Po svim analizama koje su radile međunarodne institucije između ostalih i vlada kantona Sarajevo TK je postojećim zakonom oštećen za nekih 40 miliona godišnje. Usvajanjem ovog zakona za kojeg mi smatramo da donosi nekakvu pravednost. Tuzlanski kanton bi trebao da dobije u ovoj godini nekih između 15 i 20 miliona KM” kazao je Fahrudin Skopljak, delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBIH

Ova sredstva će se povećavati iz godine u godinu i biti na raspolaganju građanima Tuzlanskog kantona, što će umnogome doprinijeti boljim i kvalitetnijim uslovima života. Inače, priča o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, potekla je od zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta F BIH Salke Zildžića, koji je sa grupom zastupnika pokrenuo inicijativu za usvajanjem Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBIH. Predlagači u Domu naroda bili su Jasmin Duvnjak, Slađan Ilić i Ivo Tadić.