Usvojen rebalans Budžeta TK za 2021. godinu, najveća izdvajanja za sektor obrazovanja

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je posljednjoj sjednici rebalans Budžeta TK za 2021. godinu, čime je on povećan za devet miliona KM.

Drugim rebalansom u ovoj godini, Budžet je uvećan za devet miliona maraka, tako da ukupan budžet sada iznosi 447 miliona maraka.

To znači da su se iznašla dodatna sredstva za većinu resora, a najviše će od ovog iznosa biti izdvojeno za sektor obrazovanja, 4,7 miliona.

Sve što je uočeno kao nedostatak tokom godine, ispravljeno je rebalansom budžeta, kaže Vedran Lakić, ministar finansija TK. Za prevazilaženje negativnog poslovanja Međunarodnog aerodroma Tuzla, izdvojeno je 1,5 miliona KM. Povećanja se bilježe i u oblasti socijalnih davanja, te će doći do povećanja dječijeg dodatka, a do kraja godine obezbijeđen je novac za isplatu egzistencijalnih naknada.

Rebalansom je došlo i do povećanja izdvajanja Upravi policije TK i Civilnoj zaštiti TK koji se odnose na poboljšanje uslova za održavanje sigurnosti i stabilnosti na području TK.

Budžet sada iznosi 447 miliona KM. U poziciji su zadovoljni raspodjelom prihoda od povećanja Budžeta, dok su u opoziciji mišljenja da su rashodi mogli biti drugačiji.